Benzinmotor-hangot utánoznak majd a Nissan elektromos autói

A benzinmotor hangját utánozzák majd a Nissan elektromos autói a gyalogosok biztonsága érdekében, akik másképpen nem figyelnének fel a közeledő járműre – írja a Nikkei napilap szerda reggeli száma.

A Nissan standard felszerelésként kínálja majd a motorhang szimulátor berendezést a jövő év második felében a japán, amerikai és európai piacra bevezetni tervezett öt üléses Leaf modelljéhez.
A jármű 20 kilométer/órás sebesség alatt bocsát majd ki szimulált motorhangot, de az ki is lehet majd kapcsolni, például késő éjszaka lakott területen a felesleges zajkeltés elkerülése végett, illetve bármikor, amikor nem kell gyalogosokra számítani.
Az elektromos meghajtású járművek alig adnak ki hangot alacsony sebesség mellett, ami különösen a gyengén látók számára nehezíti meg észlelésüket, de általában a gyalogosok számára is veszélyt jelenthetnek.
A japán közlekedési minisztérium emiatt fontolóra vette a hang szimulátor kötelezővé tételét elektromos autókban 2012-től. A minisztérium által májusban összeállított tervezet szerint a rendelkezés kiterjedne a Toyota Prius hibrid autóra és a Mitsubishi i-MiEV modelljére is. Mindkét gyártó közölte, hogy a minisztériumi rendelet közzététele után foglalkozik majd a problémával.

Ajánlott tartalom

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az üzemanyag ára

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent szerdától az üzemanyag ára - közölte a helyi média.