Berlin méretű terület tűnik el évente

A talajfelszín leburkolása veszélyezteti az ökoszisztéma-szolgáltatásokat Európában – hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság.

A testület számára készített jelentés szerint a kontinensen évente Berlin méretét meghaladó alapterület épül be a városok terjeszkedése és a közlekedési infrastruktúra fejlődése következtében: ez a tendencia azonban fenntarthatatlan, és veszélyezteti a termékeny talajok, valamint a talajvízkészletek rendelkezésre állását a jövő nemzedékek számára. Az Európai Bizottság által közzétett tanulmány hármas megoldást terjeszt elő. Érvelése szerint jobb területi tervezéssel, illetve a támogatási rendszer átalakításával korlátozni kell a talaj leburkolásának ütemét; ha nem lehet elkerülni a burkolást, legalább mérsékelni kell az okozott kárt (vízáteresztő rétegek használata aszfalt és beton helyett, zöld tetők építése); végül egy terület talajveszteségét részben ellentételezni kell más területre vonatkozó intézkedésekkel (kifizetések, talajok helyreállítása).

 
 “A talaj számos ökoszisztéma-szolgáltatás alapja, talaj nélkül nem volna lehetséges az élet a Földön. Nem folytathatjuk a természetes területek leburkolását ilyen ütemben. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell állítani a gazdasági vagy az infrastrukturális fejlődést, de fenntarthatóbb megközelítést kell kialakítanunk” – idézi a közlemény Janez Potocnik környezetvédelmi biztost. A talaj leburkolása azt jelenti, hogy a víz számára olyan áthatolhatatlan réteggel vonják be, amilyen az aszfalt vagy a beton. Az EU-ban 1990 és 2000 között naponta legalább 275 hektáron, vagyis évente 1000 négyzetkilométernyi területen tűnt el a talaj. E terület felét véglegesen lezárják a vízhatlan felületek, legyenek azok épületek, utak vagy parkolók.

 

A szakértői anyag szerint az utóbbi években 252 hektár/napra mérséklődött a beépítés üteme, de ez még mindig bőven ad okot aggodalomra; 2000 és 2006 között az unióban átlagosan 3 százalékkal nőtt a mesterséges borítású területek aránya, de ez a növekedés Írországban és Cipruson elérte a 14, Spanyolországban a 15 százalékot. A beépítés ütemének növekedése számos európai régiót érint, így a holland megyék felét, nyolc olasz tartományt, három francia megyét, Lengyelország poznani régióját, Ausztriában Stájerország nyugati részét, Észtországban a Pohja-Eesti régiót, valamint Szlovéniában a Jugovzhodna régiót. A jelentés, valamint további szakértői konzultációk alapján a bizottság munkadokumentumot készít, amely a nemzeti, regionális és helyi hatóságoknak nyújt útmutatást a beépítések korlátozásában és hatásaik mérséklésében. A dokumentum várhatóan 2012 elejére készül el – derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A jelentés, amelyet szerdán mutatnak be egy brüsszeli konferencián a Zöld Hét alkalmából.

Ajánlott tartalom

Gáz- és dízelüzemű buszokat állítanak forgalomba Zala vármegyében

Harminckilenc gázüzemű és nyolc korszerű, dízelüzemű autóbusz áll forgalomba Zala vármegyében - közölte Volánbusz Zrt. az MTI-vel pénteken.