Ismét csökkenti a fotovoltaikus beruházások szubvencióját Berlin, mivel a befektetők között - a magas támogatásnak köszönhetően - túlságosan népszerűvé váltak a napenergiára alapozó projektek.

Berlinnek túl népszerű a napenergia

Ismét csökkenti a fotovoltaikus beruházások szubvencióját Berlin, mivel a befektetők között – a magas támogatásnak köszönhetően – túlságosan népszerűvé váltak a napenergiára alapozó projektek.

Tizenöt százalékkal csökkenti Berlin a fotovoltaikus létesítmények támogatását írja az energiainfo.hu. Az újonnan meghatározott ún. betáplálási pótlék összege jövő január elsejétől 17,94 és 24,43 eurocent között lesz a létesítmény méretétől és elhelyezkedésétől függően. Berlin már korábban is jelezte, hogy csökkenteni fogja a támogatás mértékét az újonnan kiépített létesítményekre, míg a korábban épült naperőművek és napelemtelepek támogatásának mértéke nem változik. A Merkel-kormány azután határozta el magát a támogatás csökkentésére, hogy csak 2010 októbere és 2011 októbere között 5400 megawattnyi teljesítmény kiépítéséhez és üzemeltetéséhez kértek támogatást a befektetők. Összehasonlításképpen: Magyarországon 2010-re értük el az 1,75 MW-os összteljesítményt és a magyar energiapiacon a fotovoltaikus energiatermelés statisztikailag ma sem mérhető.

Ajánlott tartalom

A fenntarthatóság és a közösség jegyében épül Bécs új lakónegyede

Az osztrák főváros 3. kerületében, 11 hektáron, egy kéthektáros park köré épül Bécs új lakónegyede, a Village im Dritten, ahol 2026-tól több mint négyezren találhatnak új otthonra.