Beszennyezik az Északi-tengert az olajkutató állomások

A Greenpeace információi szerint a gáz- és olajkutató állomások folyamatosan beszennyezik az Északi-tengert.

A környezetvédelmi szervezet által végzett megfigyelő repülőutak során huszonötből öt állomásnál nagy kiterjedésű, úszó olajszőnyeget észleltek. A tengerben összesen négyszáz ilyen olajfúró dolgozik.
“Már normális termeléskor is éjjel-nappal távozik olaj az Északi-tengerbe” – mondta el Christian Bussau, a Greenpeace tengerbiológusa. Az olajkutató állomásokon ugyanis a nyersanyagot nem tiszta formájában, hanem olaj, gáz és víz keverékeként hozzák felszínre, majd elválasztják az olajtól, a vizet pedig visszaengedik a tengerbe.
A Greenpeace szerint ez a visszaengedett víz még tartalmaz olajat, a káros anyagok pedig beépülnek a tengeri élőlények táplálkozási láncába és koncentrálódnak.
A zöld szervezet élesen kritizálja a British Petroleum (BP) nemzetközi olajcég Shetland-szigetektől északra lévő olajkutatásait, mivel az ottani, négyszáz méteres mélységben történő termelés előre meg nem jósolható kockázatokkal jár. Bussau szerint ott is bármikor történhet egy, a Golf-öbölbelihez hasonló olajkatasztrófa.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.