Beterítette a homok Pekinget

Beterítette az északról érkezett finom szemcséjű, apró, sárgás sivatagi homok a kínai fővárost, miközben a levegő minősége ismét a veszélyes tartományba került, közölte a pekingi környezet-megfigyelő központ.

A PM2,5 nagyságkategóriájú, vagyis az egészségre különösen káros finom porszemcsék egy köbméter levegőben mért koncentrációja a déli órákra Peking kerületeinek többségében elérte az 500 mikrogrammot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normája szerint 25 az egészségügyi határérték napi átlagban, míg Kínában az országos szabvány 75. A pekingiek az utóbbi idők egyik legrosszabb napját élik: a kavargó homok gondokat okoz a közlekedésben, több a baleset, és nemcsak a szabadban, de a lakásokban is – a zárt ablakok ellenére – fojtó a levegő. A helyzet nem sokkal jobb az észak-kínai Tiencsinben sem, ahol 27 megfigyelő állomás adatai alapján 300 felett van a PM2,5 értéke, és a szmog miatt a négyes fokozatú skálán a második legalacsonyabb szintű figyelmeztetés van érvényben. A Tiencsinen áthaladó autópálya különböző szakaszait a látótávolság kritikussá válása miatt lezárták.

A homok- és szélviharok végigsöpörtek a sivatagos Belső-Mongólia középső és nyugati részein, ahol ugyancsak homályba merültek régiók, sokat romlott a levegő minősége. A homokból jutott az északi Hopej tartományba, de a kelet-kínai Pohaj-öbölbe is. Az északkelet-kínai Liaoning tartományból ezzel egy időben heves havazást jelentettek, ami miatt a tartományi székhely, Senjang nemzetközi repülőterét, valamint hat autópálya több szakaszát a déli órákban le kellett zárni. A havazás az előrejelzések szerint három napon át fog tartani, a hőmérséklet várhatóan 8-10 Celsius-fokot süllyed, és a hóviharok elérik Csilin tartományt, Hejlungcsiangot és Belső-Mongóliát is.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.