Betiltották a fukusimai rizst

Betiltották a sérült fukusimai atomreaktorhoz közeli területekről származó rizs kereskedelmét a japán hatóságok, mivel kiderült, hogy a termés sugárszennyezettsége meghaladja a biztonságosan fogyasztható mértéket – jelentették be az illetékesek.

Ez az első eset a Japán északnyugati partvidékén jelentős károkat okozó márciusi földrengés és szökőár óta – amelyben a fukusimai atomreaktor is megsérült -, hogy a biztonsági előírásokat meghaladó radioaktív cézium szintet mértek egy rizsszállítmányban. A csütörtökön bevezetett tilalom 154, a sérült reaktortól körülbelül 60 kilométerre található rizsföldet érint. Ezekben a gazdaságokban évente összesen 192 tonna rizst aratnak le, amely a teljes japán termelésnek elenyésző része. A veszélyes mértékben sugárszennyezett rizst még azelőtt kiszűrték, hogy hajóra rakodták volna, tehát egy szem sem került belőle forgalomba – monda Oszamu Fudzsimara kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón. A mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a tilalom addig marad érvényben, míg ki nem jelenthetik, hogy biztonságosan fogyasztható a régióban termelt rizs.

 
A héten több tanulmány is megjelent, melyekben független mérésekre hivatkozva tudósok azt állították, hogy az erőmű 70 kilométeres körzetében a talaj jóval szennyezettebb, mint ahogy eddig a japán kormány állította. A tanulmányok ugyanannak a cézium-137 izotópnak a magas szintjét állapították meg, amelyet most a rizsben is találtak. A Cs-137 azért veszélyes, mert nagyon sokáig a talajban marad, felszívódik a növényekbe, azután pedig a táplálékláncot követve az állatokba is.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.