Betiltották a fukusimai rizst

Betiltották a sérült fukusimai atomreaktorhoz közeli területekről származó rizs kereskedelmét a japán hatóságok, mivel kiderült, hogy a termés sugárszennyezettsége meghaladja a biztonságosan fogyasztható mértéket – jelentették be az illetékesek.

Ez az első eset a Japán északnyugati partvidékén jelentős károkat okozó márciusi földrengés és szökőár óta – amelyben a fukusimai atomreaktor is megsérült -, hogy a biztonsági előírásokat meghaladó radioaktív cézium szintet mértek egy rizsszállítmányban. A csütörtökön bevezetett tilalom 154, a sérült reaktortól körülbelül 60 kilométerre található rizsföldet érint. Ezekben a gazdaságokban évente összesen 192 tonna rizst aratnak le, amely a teljes japán termelésnek elenyésző része. A veszélyes mértékben sugárszennyezett rizst még azelőtt kiszűrték, hogy hajóra rakodták volna, tehát egy szem sem került belőle forgalomba – monda Oszamu Fudzsimara kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón. A mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a tilalom addig marad érvényben, míg ki nem jelenthetik, hogy biztonságosan fogyasztható a régióban termelt rizs.

 
A héten több tanulmány is megjelent, melyekben független mérésekre hivatkozva tudósok azt állították, hogy az erőmű 70 kilométeres körzetében a talaj jóval szennyezettebb, mint ahogy eddig a japán kormány állította. A tanulmányok ugyanannak a cézium-137 izotópnak a magas szintjét állapították meg, amelyet most a rizsben is találtak. A Cs-137 azért veszélyes, mert nagyon sokáig a talajban marad, felszívódik a növényekbe, azután pedig a táplálékláncot követve az állatokba is.

Ajánlott tartalom

Átadták Miskolc új hulladékválogató üzemét

Átadták Miskolc több mint négy milliárd forintból épült új, nagy kapacitású szelektív hulladékválogató üzemét, melyhez korszerű hulladékátrakó állomást is létesítettek - tájékoztatta az MTI-t a megyei jogú város csütörtökön.