Betiltották az eldobható műanyagok használatát a Mount Everest térségében

A nepáli hatóságok betiltották az egyszer használatos műanyagok használatát a Mount Everest-régióban, hogy csökkentsék a hegymászók által hátrahagyott szemetet.

A tilalom a nepáli Khumbu Pasang Lhamu közigazgatási területén 2020 januárjától lép életbe – ismertette a döntést a BBC News szerdán. Egy helyi illetékes szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy a Mount Everest és környéke hosszú távon tiszta maradhasson. A helyi hatóságok a közelmúltban 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről. A nepáli tartományban minden 30 mikronnál vékonyabb falú műanyagpalackot és más műanyagot betiltanak. A tilalmat megszegők büntetéséről azonban egyelőre nem adtak ki tájékoztatást. A túrákat szervező vállalkozások, a légitársaságok és a Nepáli Hegymászó Szövetség együttműködik a hatóságokkal a tilalom betartásában. Khumbu Pasang Lhamuba évente tízezerszámra érkeznek a turisták, a kormány pedig igyekszik egyre több lépést tenni azért, hogy csökkentse az idegenforgalom káros hatásait a térségben. Augusztusban egy tanácsadó testület arra tett javaslatot, hogy az Everestre induló hegymászóknak csak tapasztalt hegyi vezetőkkel lehessen útnak indulni, és mielőtt a világ legmagasabb csúcsával próbálkoznának, először egy legalább 6500 méter magas nepáli hegycsúcsot kelljen megmászniuk. A testület azt is ajánlotta a kormánynak, hogy emelje a jelenlegi 11 ezer dollárról (3,2 millió forintról) legalább 35 ezer dollárra (10,3 millió forintra) a Mount Everest megmászására kiadott engedély árát. A 2019-es mászási szezonban rekordszámú, 885 hegymászó próbált feljutni a Mount Everestre, a csúcsra indulók közül 11 ember halt meg vagy tűnt el.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.