Betükrözik a napfényt egy norvég városba

A norvégiai Rajukan központjába szeptembertől márciusig nem süt be a Nap, mert a várost hegyek veszik körül, és ezek beárnyékolják a települést

A huszadik század elején találta ki egy helyi vállalkozó, hogy helyezzenek tükröket a környező hegyek tetejére, amelyek a városba irányítanák a napfényt. Akkor nem volt meg hozzá a megfelelő technika, most viszont valóra válik a terv, írja a Popular Mechanics. Ötven négyzetméternyi tükröt helyeznek le egy közeli hegytetőn, amelyek egy nagyjából kétszáz négyzetméteres területet fognak bevilágítani a város főterén. A tükröket a városházán elhelyezett számítógép fogják irányítani, a projekt szél- és napenergiával fog üzemelni. A vállalkozás nagyjából 187 millió forintba kerül, aminek nyolcvan százaléka magánadományból származik. Hasonló rendszer működik egyébként az olaszországi Viganellában, ott acéllemezekkel irányítják a Nap fényét a városba 2006 óta, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Magyar cég fejlesztette ki a napelemes járdát

Ha valaki napelemeket emleget, valószínűleg mindenkinek a házakra szerelhető lakossági megoldások, esetleg a nagy szolárparkok jutnak eszünkbe. Pedig egy magyar vállalkozásnak már 2015-ben kipattant a fejéből, hogy lehetne ezt másképp is csinálni.