Napelemes hajóval a világ körül

A Turanor PlanetSolar elnevezésű környezetbarát tengerjáró május elején befejezte 18 hónapos világ körüli útját, kizárólag napenergiára támaszkodva!

A világ legnagyobb napelemmel működő hajója, a Turanor PlanetSolar 2010 szeptember 27-én indult útnak Monaco-ból, hogy körbeutazza a Földet. A hajó ötlete már 2004-ben izgatta a svéd Raphael Domjan fantáziáját, aki aztán meg is tervezte a 30 méter hosszú és 15 méter széles vízi járművet. A PlanetSolar megépítése mintegy 26 millió dollárba (vagyis több mint 6 milliárd forintba) került, és felszíne összesen 537 négyzetméternyi napelem-panelnek ad helyet, amely elég energiát kölcsönzött neki a világ körbehajózására. Az út során az alternatív energia hajtotta hajó olyan állomásokhoz jutott el, mint Miami, Cancún, Brisbane, Szingapúr, Abu Dhabi és Hong Kong. Miután átkelt az Atlanti-óceánon, a Panama-csatornán, az Indiai-óceánon, a Szuezi-csatornán és a Földközi-tengeren, a Turanor PlanetSolar május 4-én végre bezárta a kört, és visszaérkezett Monaco-ba, a Herkules kikötőbe. Domjan és lenyűgöző, immár világot járt hajója bebizonyította azt, hogy még a bolygó is bejárható a pusztán megújuló energiából, a fosszilis energiahordozók elvetésével.

turanor

turanor

turanor

turanor

turanor

turanor

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.