Bevizsgálták a LED-lámpákat, mutatjuk az eredményeket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.

Az ITM csütörtöki közleményében azt írta, a LED-lámpák fényáram mérését egy speciális eszközzel (integráló fotométerrel) végezte el a laboratórium. A tíz fényforrást véletlenszerűen válogatták össze, az ellenőrzés így is széles kört fed le a neves elektronikai gyártók kínálatától az áruházláncok sajátmárkás termékéig. A LED-fényforrások a hagyományos izzólámpáknál tartósabbak, kevesebb energiát fogyasztanak, a fényük is jobb, erősebb, mint a villanykörtéké. A megbízható minőségű termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon található meg – közölte az ITM. A különböző fényforrások összehasonlíthatósága céljából a gyártók a LED-lámpa csomagolásán kötelesek feltüntetni, hogy teljesítménye alapján az hány wattos hagyományos izzólámpának feleltethető meg. Hasznos tájékoztatásként szolgál a fényforrás színhőmérsékleti adata is, mivel ez határozza meg, mennyire érezni melegnek a megvilágított környezetet. A lakásokban, irodákban általában a 2700-3000 K színhőmérsékletű, esetleg a “warm white” feliratú lámpákat, szabadtéren pedig a 6000-6500 K színhőmérsékletűeket érdemes használni.

Az ITM felhívja a figyelmet arra, hogy az idén szeptember 1-jétől a fényforrásokat újra az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokba kell besorolni. A környezettudatos vásárlást elősegítő energiacímkéken az áttekinthetőbb, közérhetőbb kategóriákat kell megjelölni. “Az üzletekben válogatva ezért jó, ha észben tartjuk, hogy az előzőleg magasabb besorolású termékek változatlan energiafelhasználásuk dacára kerülhettek alacsonyabb energiaosztályba” – áll a közleményben.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: “a tervszerű fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a három évvel ezelőttihez hasonlóan a mostani laborvizsgálat sem tárt fel a LED-fényforrásokkal kapcsolatos problémát. Arra törekszünk, hogy minden területen és termékkörnél hasonlóképpen hibátlan teljesítményt tudjunk elérni. A már kivívott magas minőségi, biztonsági szint megőrzése érdekében folytatjuk a rendszeres piacfelügyeleti vizsgálatokat.”

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.