Bezárták az utolsó széntüzelésű hőerőművet is Pekingben

Leállították az 1999-ben épült Huaneng széntüzelésű hőerőművet Pekingben, írja az MTI. Ezzel Peking lett az első kínai nagyváros, ahol az áramszükségleteket csak gáztüzelésű erőművekkel fedezik.

A légszennyezés már évek óta komoly problémákat okozott Pekingben, így fokozatosan leállították a szénerőműveket a városban. A Huaneng volt a negyedik szénerőmű, amit a 2013-17-es pekingi levegőtisztasági terv során zárta be, csak ezzel évi több száz tonnával kevesebb szennyezőanyag jut a levegőbe. A másik hármat 2014-ben és 2015-ben állították le. A Huaneng erőművet a továbbiakban csak tartalékként használják, távfűtési célokra, a várost pedig 27 gázerőmű látja el árammal. Ugyanakkor Peking ezekkel nem tudja teljesen ellátni a húszmilliós lakosságát, ezért olyan tartományokból érkezik majd a szénerőművekben előállított áram, ahol lazábbak a környezetvédelmi előírások.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.