Biciklis nemzet vagyunk?

2010 tavaszától a Magyar Kerékpárosklub rendszeresen publikál országos reprezentatív adatokat a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról.

Az adatfelvételek elvégzését a TNS-Hoffmann Hungary piackutató cég vállalta, támogatva ezzel szervezetünket. Eddig 8 adatfelvételi hullám volt, az utolsóra 2012. március 16. és 21. között került sor. Az eredmények a kérdezés előtti 2 hétre (azaz a 2012. március 2. és 21. közötti időszakra) vonatkoznak.

A 2012 márciusi hullám főbb eredményei:
– Országos szinten a magyar lakosság 39%-a használt kerékpárt kerékpárt közlekedésre és/vagy túrázásra.
– A vizsgált időszakban közlekedési eszközként országos szinten a magyar lakosság 38%-a használt* kerékpárt. Ugyanez az arány Budapesten 14% volt, jóval magasabb, mint a tavaly tavasszal mért érték (8%).
– A vizsgált időszakban a kerékpárt közlekedési célra használók* 35%-a ült kerékpárra naponta. Az adatfelvételeket megelőző 14 napra vonatkozó használati gyakoriság átlagos
értéke országos szinten 7,9, Budapesten 7,2 nap volt.
– A kerékpárral kirándulók aránya országos szinten 6, Budapesten 8% volt.
– A feltárt adatok azt mutatják, hogy tavasszal a közlekedési célú kerékpárhasználat szinte kizárólagos, a kerékpárt csak túrázásra használó válaszadók aránya mindössze 1 százalék,
és a közlekedés mellett túrázók aránya is alacsony (5%) volt.

Ajánlott tartalom

Regényes természet – Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton

Nyolc fiatal írót díjaztak Budapesten a Regényes természet című irodalmi pályázaton, amelyet az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség írt ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában.