Bio alga erőmű, régi számítógépekből?

Az Illinois Egyetem diákjai nem csupán létrehoztak egy eszközt, ami bioüzemanyag gyártását végzi algából, de ráadásul ezt a szerkezetet régi számítógépek alkatrészeiből építették meg. A Bio-Grow, az alga bioüzemanyag erőmű egy Apple G4 CPU toronyból, PVC csövekől, akril panelekből, egy Apple iMac CRT-ből, és habszivacsból épül fel.

A szerkezet emelett használ egy Dell Latitude CPX laptopot, ami úgy van átalakítva, hogy lehetővé tegye az iMac CRT számára másfajta színkijelző világítás használatát, és a hőmérséklet beállítását. Egy összeeszkábált vízszivattyú visszatartja az algát, és egy csap segítségével annyi alga adagolható, amennyire szükség van.
Végső soron a diákok azt remélik, hogy a szerkezetük megváltoztathatja a bioüzemanyag gyártást, növelve a végterméket, és minimalizálva az algára szánt költségeket. A tanulók szerint, ha az amerikaiak csak 6,5 százaléka használna Bio-Growst, akkor már elegendő alga keletkezne, hogy a nyersolajat lehessen teljes mértékben helyettesíteni biodízellel. Persze kevés háztartás fog a Bio-Grow termékhez folyamodni ösztönző program nélkül. De az már egy másik projekt része lesz.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.