Éves szinten mintegy 15 ezer tonna biobrikett előállítására képes az az üzemegység, amelyet kedden adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen.

Biobrikett gyártó üzem létesült Beszterecen

Éves szinten mintegy 15 ezer tonna biobrikett előállítására képes az az üzemegység, amelyet kedden adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen.

Az összesen 700 millió forint értékű beruházást a Szuro-Trade cégcsoporthoz tartozó SPCL-E Kft. valósította meg mintegy 155 millió forintos, vissza nem térítendő uniós támogatás segítségével. Az ország egyik legnagyobb biobrikett gyártó üzeme összesen 100 ezer tonna biomasszát dolgoz fel évente. Egy komplex, hárommilliárd forintos energetikai projekt részeként létesített üzem a térségben keletkező erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermékeket – így a tuskókat és metszési hulladékot – hasznosítja, amelyekből hagyományos tüzelőberendezésekben használható biobrikettet állít elő.

A biobrikett gyár jelenleg 10-15 embernek ad munkalehetőséget, a beruházás révén viszont a téli időszakban is munkához juthat 3 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen dolgozó ember – mondta el Kaszab István projektvezető az átadást megelőző sajtótájékoztatón. Szurovcsák András ügyvezető igazgató közlése szerint az egy év alatt felépített biobrikett üzem fejlesztése nem áll meg: a jövőben automatizálják a csomagolástechnikát és fejlesztik a tuskók feldolgozásának mechanizmusát is. A cégcsoport vezetője hozzátette: a vállalkozás dolgozik az üzem szomszédságában felépülő, 3 megawatt teljesítményű biomassza erőművön, amelynek tüzelőanyag-ellátását önállóan tudják majd megoldani. Ez az erőmű látná el energiával azt a bioetanol üzemet is, amelyet a következő ütemben építenének fel a besztereci telephelyen. A megújuló energia hasznosítására épülő komplexum a már átadott gabonatároló- és szárító építménnyel és a tavalyelőtt átadott baktériumtrágya üzemmel lesz teljes.

A biobrikett üzem gyártókapacitásával az ország egy lépéssel közelebb kerül a 2020-ra vállalt 14,65 százalékos megújuló energia részarány eléréséhez – emelte ki Szurovcsák András az átadáson. Olajos Péter, az NGM tiszta energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára az eseményen megtartott beszédében hangsúlyozta: a besztereci energetikai projekt európai színvonalú, s 70 százalékos együttes várható hatásfokával az ország egyik legmodernebb ilyen típusú üzemévé válhat.

A beruházás munkahelyek tekintetében kitörési pontot jelent a megyének, emellett csökkenti az ország gázfüggőséget is – húzta alá a helyettes államtitkár. Olajos Péter az MTI kérdésére elmondta: a megújuló energiával kapcsolatos, hasonló beruházásokra 30-40 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Széchenyi Terv keretein belül.
A kormányzat keresi a lehetőséget, hogy külső források bevonásával a rendelkezésre álló pénzügyi forrást – akár egy zöldbank, vagy valamilyen fejlesztési intézet formájában – segíteni tudja, illetve bővítse – mondta Olajos Péter.
A Szuro-Trade cégcsoport a TOP 100 kiadvány legfrissebb adatai szerint 2009-ben a tizedik legnagyobb vállalkozás volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A cégcsoport nettó éves árbevétele tavalyelőtt 10,1 milliárd forint volt, s összesen 47 embert foglalkoztatott.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.