Mintegy 3.5 milliárd forint beruházása keretében, évente 40 ezer tonna biodízelt előállító üzemet épít Visontán a Zöld Olaj BB Zrt.- jelentette be pénteken az üzem bokrétaavató ünnepségén a cég elnöke.

Biodízel üzem épül Visontán

Mintegy 3.5 milliárd forint beruházása keretében, évente 40 ezer tonna biodízelt előállító üzemet épít Visontán a Zöld Olaj BB Zrt.- jelentette be pénteken az üzem bokrétaavató ünnepségén a cég elnöke.

A Mátrai Erőmű területén létesülő gyár, a tervek szerint 120 ezer tonnányi repcét dolgoz fel majd évente – közölte Hartmann Péter.   A fosszilis energiahordozók egy részét kiváltó termelés októberben indul meg 50 ember foglalkoztatásával, de közvetetetten, mintegy ezer család megélhetését biztosítja majd – tette hozzá a
cégvezető.

Az elmúlt évben, az energianövények iránti fokozott kereslet hatására megduplázódott a repce ültetvények területe, vagyis a korábbi 120 ezer hektárról 240 ezer hektárra nőtt a vetésterület – hangsúlyozta az ünnepségen Gőgös Zoltán a földművelési tárca államtitkára. Ez azt jelenti, hogy majdnem betelt a potenciális vetésterület, így el kell gondolkodni alternatív növények felhasználásán – fűzte hozzá. Annál is inkább, mert januártól, az EU előírásainak megfelelően 4.4 százalékos mértékben már valamennyi üzemanyagfajtának kell biokomponenseket tartalmaznia – mondta az államtitkár.

A Mátrai Erőmű Rt. a jövőben további termelő kapacitások létesítését tervezi a Zöldolaj BB Zrt.-vel közösen. A többi között egy bioetanol és egy, az erőmű mellékterméként keletkező gipsz hasznosítását végző üzem felépítése a cél. Utóbbiban gipszkarton és falazóanyag készül majd – mondta a bokrétaavatón a Mátrai Erőmű Zrt.
vezérigazgatója.

Valaska József hangsúlyozta, hogy az erőmű tüzelőanyagának 10 százalékát már ma is a biomassza, a többi között törköly és kukoricaszár biztosítja. Ugyanakkor a cég az EU hivatalos biomassza átvevő telephelyévé vált – közölte Valaska József.

A MOl csoport jelenleg 6 millió tonna, Magyarországon 2.6 millió tonna gázolajat forgalmaz. Ez azt jelenti, hogy jövőre Magyarországon legalább 130 ezer tonnányi biodízelre lesz szüksége az előírások teljesítése érdekében – hangsúlyozta Kelemen Béla a Mol Zrt. ügyvezetője.

Ugyanakkor az elmúlt évben 14 százalékkal, az idei esztendő első 3 hónapjában pedig már 10 százalékkal nőtt a gázolaj értékesítése. Ebben a helyzetben minden anyag kincs, amiből dieselt lehet csinálni – mondta az energiaipari cég ügyvezetője.

Bártfai Béla az igazgatóság tagja az MTI-t arról tájékoztatta, hogy terveik szerint jövőre már, mintegy 10 milliárd forintos árbevétel mellett működik a Greeninvest Kft., illetve a BB Zrt. többségi tulajdonában lévő, a projekt megvalósítására létrehozott cég.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.