Magyarország primer energia szükségletének akár 20 százaléka is előállítható volna a biomassza felhasználásával - jelentette ki Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding (RFH) vezetője szerdán Egerben.

Bioenergetikai lehetőségek a vidékfejlesztésben

Magyarország primer energia szükségletének akár 20 százaléka is előállítható volna a biomassza felhasználásával – jelentette ki Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding (RFH) vezetője szerdán Egerben.

Ehhez pályázati támogatást nyújt a Nemzeti Vidékfejlesztési program, a Környezet és Energetikai, valamint a Gazdasági Operatív Program, miközben a RFH is közreműködik az ezt szolgáló fejlesztések megvalósításában – közölte a bioenergetikai lehetőségek a vidékfejlesztésben elnevezéssel megtartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón Németh Imre.

A program a költségmegtakarításon túl elősegíti a parlagon heverő területek hasznosítását és a munkahelyteremtést is – tette hozzá. A vezérigazgató elmondta: ma Magyarország primer energia  szükségletének 75 százalékát importból fedezi, például az évente felhasznált 14 milliárd köbméternyi gáz esetében ugyanez az arány. Gázzal fűt a lakosság illetve a közintézmények 80 százaléka.

Németh Imre szerint az ország területének 20 százalékát borító erdőkben található fa és nyesedék, illetve a mezőgazdasági termelés melléktermékeként keletkező szalmafélék használatával – megfelelő technológia alkalmazása esetén – akár 20-40 százalékkal is csökkenthetővé válnának a hőenergia előállításának költségei.

Pallagi László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy átgondolt erdőgazdálkodás esetén hosszú távon rendelkezésre áll a biomassza, amely sokkal nagyobb hatásfokkal használható fel hőenergia, mint villamos energia termelésére. Ugyanakkor mindez lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű térségekben közmunka-programok megvalósítására is. Ebben a helyzetben arra bíztatják az önkormányzatokat, hogy pályázzanak biomassza fűtőművek kiépítésére, amelyekkel megoldható a közintézmények fűtése. Mindennek segítésére meg lehetne valósítani a biomassza központok országos hálózatát, társulva a jelenleg is futó erdőtelepítési programokkal – mondta Pallagi László.

A rendezvényen elhangzott, hogy miközben az Európai Unió egészében már 9 százalékra nőtt a megújuló energia használata, Magyarországon csupán 5 százalékos az arány. Az Európai Bizottság irányelve szerint 2020-ra Magyarországnak 13 százalékra kell növelni ezt az értéket.

Ajánlott tartalom

Akár ön is felszerelheti az új fejlesztésű napelemet

Egyszerűen telepíthető napelemeket mutattak be.