Mintegy 22 milliárd forintból tervez bioetanol-üzemet építeni egy magyar, svájci, osztrák és német befektetőkből álló csoport Orosházán - tájékoztatta az MTI-t a program projektcége, a Duna Fejlesztési Kft. vezetője.

Bioetanol-üzem építését tervezik Orosházán

Mintegy 22 milliárd forintból tervez bioetanol-üzemet építeni egy magyar, svájci, osztrák és német befektetőkből álló csoport Orosházán – tájékoztatta az MTI-t a program projektcége, a Duna Fejlesztési Kft. vezetője.

Érsek Tibor elmondta: a befektetőcsoport egyik tagja már megvásárolta az üzem létesítéséhez szükséges 10 hektár területet, véglegesítés előtt áll a majdan alkalmazandó technológia, és ezek alapján várhatóan az idén májusában kérvényezik az építési engedélyt.   A tervezett üzemben évente mintegy 280 ezer tonna gabonából, alapvetően cirokmagból és kukoricából állítanának elő 100 ezer köbméter etanolt, 18 megawatt villamosenergiát és 60 millió köbméter biogázt.

A projektcég vezetője abban bízik, hogy a benyújtást követően 4-6 hónap múlva megkapják az építési engedélyt, s ebben az esetben 2009 őszén megkezdhetik a próbaüzemet. Az új üzemben várhatóan 120 főt alkalmaznak majd – mondta Érsek
Tibor.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.