Biofinomító üzemet tervez a Nitrokémia Zrt. Balatonfűzfőn

Környezetbarát biotechnológiai létesítmény megvalósítását tervezi a Nitrokémia Zrt., a finomító üzemben mezőgazdasági alapanyagból, környezetbarát, biológiailag lebontható műanyag előállítására alkalmas politejsavat, tejsavat, valamint kalcium-laktátot és gipszet állítanának elő- mondta Udvardi Péter, a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. új vezérigazgatója.

Udvardi Péter elmondta, hogy a projekt jelenleg az engedélyezésnél tart, még szakmai befektetőket keresnek.  Az évi 100.000 tonna búza feldolgozására tervezett biofinomítóban előállított alapanyagok politejsav alapú csomagolóanyagok gyártását teszik majd lehetővé, amelyek a jelenlegi PET, polietilén, és polisztirol alapanyagból készült csomagolóanyagok helyettesítésére, és kiváltására alkalmasak. Ezek az új típusú műanyagok komposztálási körülmények között 80-90 nap alatt széndioxidra és vízre bomlanak- ismertette Udvardi Péter, aki környezetmérnök és közgazdász végzettséggel rendelkezik. A tervezett beruházás több száz főnek adhat munkát ipari és mezőgazdasági területen egyaránt.

Az új vezérigazgató célja a folyamatok áttekintése, a hatékonyságnövelés és az átláthatóság megteremtése. Ezeket a vagyongazdálkodás ellenőrzésével és a cég fő profiljának – a környezetvédelem erősítésével tervezi végrehajtani.
Udvardi Péter hangsúlyozta, hogy a több évtizedes szaktudással rendelkező környezetvédelmi szakemberekkel-környezetmérnökökkel és vegyészekkel dolgoznak. A Nitrokémia Zrt.-be 2009-től beolvadt a Fűzfői Szennyvíz Kft., amely alapvetően ipari szennyvíztisztítóként üzemel és emellett  a korábbi gyártelephez kapcsolódó kb. 800 háztartás kommunális szennyvízét is kezeli- mondta a vezérigazgató. Hozzátette: a lezajlott változások mértékét jól szemlélteti, hogy a vegyipari gyár 1998-ban még 2500 főt foglalkoztatott, mára 35 fős létszámmal működnek.

A cégnél az ipari termelés megszűnt, a Nitrokémia Zrt. elődje a Magyar Lőporgyárüzemi részvénytársaság volt, amely lőpor és robbanóanyag gyártásra jött létre. A vállalatnál az 1990-es évekre mintegy 600 hektár területen növényvédőszereket, műgyantákat, olajadalékokat, építőipari kemikáliákat, ipari robbanóanyagokat, faipari ragasztókat, vegyipari és egyéb gépeket gyártottak. A jogutód szervezeti átalakításával a lőpor üzletágat privatizálták, és a REXPLO-21 Kft.-hez került, és értékesítették a Hulladékégető Kft.-t is. A megszűnt technológiák után az ingatlanok értékesítésével és bérbeadásával az egykori gyár területén jelenleg közel nyolcvan vállalkozás működik.
A vállalat 2006-tól Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. néven kezdte meg működését, fő profilja a környezetvédelem és az egykori vegyipari területén lévő környezeti károk felszámolása lett.
A cég eredményességét jól szemlélteti, hogy 2008-ban az árbevétel 354 millió forint volt, ez 2009-re több mint hatszorosára, 2,3 milliárdra emelkedett. Udvardi Péter az idei évre 2,5 milliárd forintos árbevételt vár.
A Nitrokémia Zrt. mérleg szerinti eredménye tavaly 119 millió forintot tett ki.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.