Biogáz-erőmű épül a Somogy megyei Várdán; a zöldmezős beruházást előkészítő földmunkálatokat szerdán kezdték el.

Biogáz-erőmű épül Várdán

Biogáz-erőmű épül a Somogy megyei Várdán; a zöldmezős beruházást előkészítő földmunkálatokat szerdán kezdték el.

A 2-2,5 milliárd forint értékű beruházás mintegy kétévnyi előkészítő munka után kezdődhet el a község határában – mondta el az MTI-nek Varga András, a Kaposvárhoz közeli település polgármestere.

Mint arról beszámolt, a környezetvédelmi beruházás költségeit teljes egészében a külföldi befektető, a Hollandiában több, a várdaihoz hasonló biogáz-üzemet, hulladék-feldolgozót, illetve iszapfeldolgozót üzemeltető Kurstjens BV állja, s az általa létrehozott BIO-E Kft. fogja üzemeltetni. A beruházó a második ütemben a Biogáz-üzem mellett egy, a megtermelt energiára alapozott hat hektáros üvegház létesítését is tervezi.

Varga András tájékoztatása szerint a biogáz előállításához a környékről származó szennyvíziszapot, állati trágyát, élelmiszer- és éttermi-, valamint zöldhulladékot hasznosítanak. A technológiai folyamat fenntartásához és az üvegházhoz felhasznált energián felüli többletet az áramszolgáltatónak értékesítik.A mintegy félszáz új, többségében szakképzetlen nők számára  munkahelyet biztosító biogáz-üzemben a tervek szerint 2010. tavaszán indul meg a termelés – közölte a polgármester.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.