Biogáz erőműre pályázik Tatabánya

Közös céget alapít a tatabányai önkormányzat és a hulladékkezelő AVE Tatabánya Zrt., mellyel biogáz erőmű létesítésére nyújtanak be pályázatot – tájékoztatta a polgármester csütörtökön az MTI-t.

A tervezett üzem az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében épülne meg, mintegy három hektáros területen, mintegy kétmilliárd forint értékben. Az egy Megawatt teljesítményű létesítményben évente 100 ezer tonna hulladékból nyerhető biogáz – tette hozzá Schmidt Csaba (Fidesz). A gázfejlesztéshez egyrészt szennyvíziszapot használnák fel, másrészt a felaprított hulladékot vízben áramoltatva baktériumokkal bontanák le, aminek melléktermékeként jó minőségű komposzt is keletkezik. A metángáz elégetésével villamos energia és hő állítható elő. A hőt a viszonylag közeli élményfürdő és a szociális intézmény fűtésére használnák, illetve önkormányzati területen virág és zöldség termesztésére alkalmas üvegházakat létesítenének. A létesítmények 20-25 új munkahelyet teremthetnek. A tízmillió forint alaptőkével rendelkező projekttársaságban 49 százalék az önkormányzat, 51 százalék az AVE Tatabánya Zrt. tulajdonrésze. A vállalkozás az új Széchenyi terv uniós pályázatán kíván indulni, ahol maximum a beruházás összegének fele nyerhető el támogatásként.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.