Biogáz: Két legyet – egy csapásra

Jelenleg mintegy 40 biogázüzem működik hazánkban, de hússzor ennyi is üzemelhetne, amellyel ki tudnánk váltani a magyar földgázimport 30–40 százalékát. Kovács Kornél, az SZTE Biotechnológiai Tanszékének vezetője szerint ez az egyedüli olyan megújuló energiahordozó, amellyel két legyet lehet ütni egy csapásra.

3700 háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi teljes kapacitásán a Zöldforrás biogázerőmű, amelyet nemrégiben adtak át Szeged határában. A körülbelül fél év alatt, 1,2 milliárd forintból megépült erőműben – amelynek létrejöttében tevékenyen részt vett a Szegedi Tudományegyetem – hígtrágyából és silókukoricából állítanak elő villamos és hőenergiát. Jelenleg hazánkban mintegy 40 biogázüzem működik, amelyek mezőgazdasági, élelmiszeripari hulladékokat dolgoznak fel. Kovács Kornél, az SZTE Biotechnológiai Tanszékének vezetője, a Magyar Biogáz Egyesület elnöke elmondta: a közgazdászok számítása szerint ha itthon összeszednénk a biogázüzemek által feldolgozható hulladékokat, és ezt kiegészítenénk energianövényekkel, akkor Magyarországon 750 biogázüzemet lehetne építeni, működtetni, amellyel ki tudnánk váltani a magyar földgázimport 30–40 százalékát.

– Ez az egyedüli olyan megújuló energiahordozó, amellyel két legyet lehet ütni egy csapásra, mert egyrészt olyan hulladékokat is át tud alakítani energiává, amelyekkel csak baj van, amelyektől csak költséges megsemmisítéssel tudunk megszabadulni. Ilyen például a trágya és a háztartási hulladék – magyarázta Kovács Kornél. Másrészről olyan energiahordozó nyerhető belőle, amely kis tisztítással a földgázzal egyenértékű, vagyis sok mindenre használható. Nem mellékes, hogy a fermentációs maradék is hasznosítható. Azzal ki lehet váltani a műtrágyát, amelynek a gyártása rendkívül energiaigényes folyamat – magyarázta Kovács Kornél. Ma Magyarországon körülbelül 1 megawattonként 1–1,5 milliárd forintba kerül egy biogázerőmű megépítése. Az EDF DÉMÁSZ Zrt. többségi tulajdonában álló Zöldforrás biogázerőmű 1,2 megawatt névleges kapacitású. A tanszékvezető szerint Magyarországon a pénz hiánya mellett a túlszabályozott, néhol ellentmondásos engedélyeztetési eljárás hátráltatja a beruházásokat. – Itthon jelenleg 24 engedélyező szervtől kell pecsétet és aláírást beszerezni ahhoz, hogy az ember megtegye az első kapavágást a biogázüzeme építésénél.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.