Biogáz üzem épült Miskolcon

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás csütörtöki műszaki átadásán Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta, hogy a borsodi megyeszékhely tovább növeli az amúgy is magas megújuló energia felhasználását.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Miskolc egykori, rekultivált szeméttelepének depónia-gázát hasznosítják, a kiliáni lakótelepen biomassza üzem épült, majd a város határában fúrt kutakból nyert geotermikus energiával egy városrészt látnak el melegvízzel, és biztosítják a távfűtést, most pedig újabb, a megújuló energiára alapozó üzem készült el.

A városi tulajdonú Biogas-Miskolc kft. a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. szennyvíztelepén építette fel a biogáz üzemet, amely tíz embert foglalkoztat.

Egri Zoltán, a társaság ügyvezetője elmondta, hogy az üzem a megújuló zöld energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli, a rendszer alkalmas élelmiszer-hulladék, használt étolaj, zsír kezelésére, hasznosítására, ugyanakkor a környék gazdálkodóinak jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot biztosít.

-

Mint mondta: a villamos áram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató cég működési költségeit csökkenti, ugyanakkor az áram értékesítésével bevételhez juttatja a Biogas-Miskolc Kft.-t is. A tervek szerint az üzem biogázból, gázmotorok segítségével évente 6,5 millió kilowattóra áramot termel majd, ez csaknem ezerötszáz háztartás éves fogyasztására elegendő.

A beruházás száz százalékos uniós és állami támogatással valósult meg, a műszaki átadást követően a próbaüzem május elején kezdődik.

Ajánlott tartalom

Új Horizont Európa projekt a biomassza-alapú gazdaság fellendítésére

A BOOST4BIOEAST projekt – amelyet a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) koordinál – célja, hogy a közép-kelet-európai és balti országok nemzeti szereplőit képessé tegye a nemzeti biomassza-alapú gazdasági cselekvési tervek kidolgozására, valamint hogy hosszú távú struktúrákat és párbeszédtereket építsen ki a nemzeti és makroregionális együttműködéshez.