Biogáz üzem épült Tiszavasváriban

Kétmilliárd forintos beruházással biogáz üzemet épített a budaörsi székhelyű Ferment Hungary Kft. Tiszavasvári külterületén, a megújuló energiát előállító kiserőmű a jövő év első felében kezdi meg termelését – közölte a cég képviselője szerdán az MTI-vel.

Szegedi Katalin elmondta, hogy az évi közel 11 millió kilowattóra megújuló villamos energiát termelő üzem az Új Széchenyi Terv keretében épült. A kétmilliárd forint értékű fejlesztéshez 50 százalékos, egymilliárd forint összegű európai uniós és nemzeti támogatást kapott a társaság.

A 2600 négyzetméter alapterületű kiserőmű fermentorait a műszaki átadást követően töltik fel. Az erőmű a három-hat hónap múlva keletkező biogázból állít majd elő áramot és hőt. A technológia az erőmű működése alatt évente 10 ezer tonna, teljes élettartama alatt 250 ezer tonnányi üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentést tesz lehetővé.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az üzem főként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros környékének állattartó telepeiről beszállított szarvasmarha- és csirketrágyát, illetve kukoricaszárat, valamint konzervgyári iszapot használ alapanyagként. Az úgynevezett zöld villamos-energia termelés – illeszkedve a napszaki magyarországi fogyasztáshoz – a csúcs- és völgyidőszakban történik.

Az üzemben termelődő évi közel 1500 kilowatóra hőt a tervek szerint a közeli vágóhidaknak, vagy más nagyobb hőigényű telepeknek értékesítik.

Szegedi Katalin hozzátette: a felhasznált évi több mint hetvenezer tonna alapanyagból melléktermékként évi 24 ezer tonna biotrágya keletkezik majd az üzemben, s azt a mezőgazdasági vállalkozóknak adja át a Ferment Hungary Kft. A gazdálkodók évente 3000-3500 tonna műtrágya használatát válthatják ki a biotrágyával, javítva ezzel a mezőgazdasági terület talajának tápanyag-utánpótlását, szerkezetét.

Ajánlott tartalom

Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.