Biogázüzem épül Nagykőrösön

Az ország harmadik legnagyobb biogázüzeme épül Nagykőrösön, a 2,5 milliárdos beruházás alapkövét a napokban tették le – közölte a beruházó Energikum Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.

Juhász Csaba elmondta, hogy a több szempontból is különleges üzem élelmiszeripari, növényi hulladékok feldolgozásával és hasznosításával évi 13 millió kilowattóra zöld áramot termel majd, ami egy kisebb település teljes áramigényének felel meg. Melléktermékként csírátlan biotrágyát is előállítanak, amelyből a hagyományos trágyával szemben nem képződik metángáz, és további előnye, hogy nem tartalmaz semmilyen növényvédőszert, nehézfémet, így a vízbázist sem terheli – mondta az ügyvezető. Az üzem zárt rendszerben, a legszigorúbb biztonsági előírások szerint működik majd – tette hozzá. Juhász Csaba közölte: Nagykőrösön Magyarország leginnovatívabb biogázüzeme épül meg – magánbefektetői forrásból, illetve a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből -, amelyet a tulajdonosok tervei szerint folyamatosan fejlesztenek majd. A cégvezető szerint az üzem létrejöttével várhatóan nő a térségben a beruházási kedv. Az Energikum Kft. tulajdonosai magánszemélyek, illetve az EcoEnergo Kft. Ez utóbbi társaság a Venturio 2013. Alap energetikai projektekkel foglalkozó portfólióvállalata és kompetenciaközpontja. Az alapot kezelő Venturio Zrt. stratégiai célja a “zöld iparágakba” történő befektetések végrehajtása, így különösen a megújuló energiatermelés térhódításának előmozdítása.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).