Biogázüzem létesül Miskolcon

Miskolc és agglomerációja szennyvíziszapjának a hasznosítására jelent megoldást az a biogázüzem, amely 2,2 milliárd forintból valósulhat meg a borsodi megyeszékhelyen; az üzem szennyvíziszappal működik majd, a fejlesztés idén augusztusban indul.

Méhn Imre, a Biogas-Miskolc Kft. ügyvezetője közölte: egymilliárd forinttal támogatja az Európai Unió és a kormány az üzem megvalósítását. A fejlesztést – amely ez év augusztusában kezdődik -, a Biogas-Miskolc Kft. valósítja meg. A projektcégben alapítóként a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft., a Bioenergy-Miskolc Kft. és a WIS Zrt. vesznek részt. A fejlesztés eredményeként a térségben keletkező mintegy 50 ezer köbméternyi szennyvíziszapot megújuló energiaforrásként, környezetbarát módon hasznosíthatják. Az üzem megvalósításával a szennyvíztelep energiaellátása csaknem teljes egészében önellátó rendszerre alapozható – tette hozzá az ügyvezető.

 

Kitért arra, hogy a külső energia bevitelére a teljes mértékű biogáztermelés felfutása után jellemzően csak üzemzavar, vagy kiemelkedően magas tartós kapacitáskihasználás mellett kerülhet sor. A felhasználásra kerülő energia így teljes egészében “zöld energiahordozó” lesz. A beruházás megteremti a lehetőséget arra is, hogy a megtermelt biogázt a jövőben egyéb módon hasznosíthassák, ezzel a város ismét egy jelentős lépést tesz a fenntartható energiaellátás megvalósítása felé – magyarázta Méhn Imre. Vojtilla László, a MIVÍZ Kft. vezetője rámutatott: a víztelenített iszapot korábban mezőgazdasági területen helyezték el, az új előírások szerint ez a kezelés nélküli elhelyezési mód a továbbiakban nem megengedett. A szennyvíziszap részbeni kezelésére épült iszapszárító a keletkező szennyvíziszap teljes mennyiségéhez nem rendelkezik elegendő kapacitással. A város már korábban is tervezte a szennyvíztisztító korszerűsítését, de a hatalmas beruházási költségek miatt többször is eltolódott a megvalósítás.

 
A most induló projekt a tisztítás során folyamatosan keletkező iszap ártalmatlanítását (fertőző képesség nagyfokú csökkentése, bűzképző hatás megszüntetése) és a végleges elhelyezést lehetővé tevő kezelését jelenti. A már meglévő üzem működtetésének újragondolását és funkcionális kiegészítését célozza meg a biogázüzem projektfejlesztési koncepció, amely révén mind az érintett részek (iszap feldolgozó vonal) felújítása, mind a hatékonyság és környezetvédelmi szempontok megfelelő súlyt kaptak. A fejlesztési programmal létrejövő iszapkezelő és energiatermelő rendszer technológia bővítést, az energiafelhasználás vonatkozásában energiahordozó váltást is jelent az objektum működtetése során. A tervezett biogázüzem a meglévő szennyvízkezelő “üzemhez” csatlakozóan, annak területi bővítése nélkül, de a működő létesítménytől anyag és energiaforgalmilag leválasztva valósul meg. A beruházással a városi szennyvízkezelés az egyik jelenlegi legmodernebb eljárásnak számító szennyvíz-iszapkezelési technológiához jut. A telepen keletkező évi 25 ezer tonna híg szennyvíziszap és a kisebb tisztító telepekről beszállított hasonló nagyságrendű éves iszapmennyiség, továbbá veszélyes hulladéknak nem számító ételmaradékok, élelmiszeripari jellegű hulladékok kezelése révén valósul meg biogáz-, azaz megújuló energiatermeléssel.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.