Biogázüzemek hatékonyabb működtetésére dolgoztak ki módszert szegedi kutatók

Biogázüzemek hatékonyabb működtetésére és a szél- és a napenergia-termelés egyenetlenségéből adódó nehézségek csökkentésére dolgoztak ki módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

A szél- és a napenergia átalakításával nyert zöld áram időben kiszámíthatatlanul keletkezik. Az áramtermelés és felhasználás egyensúlyának felbomlása veszteségekhez vezet, a kiegyenlítéshez alkalmazott tározó erőművek építése pedig drága – áll a közleményben.

A Németországban kidolgozott “power to gas” megoldás szerint a “felesleges” árammal vizet kell bontani. A vízbontásból származó hidrogénnel a globális klímaváltozásért leginkább felelős szén-dioxidot metánná lehet redukálni. Az így előállított, de megújuló metán semmiben sem különbözik a földgáztól. Így a zöld áramból származó energiát a kisebb veszteséggel működő földgáz hálózatban el lehet szállítani a felhasználókhoz.

Az ötlet olcsó és hatékony kivitelezésére az SZTE biológusai dolgoztak ki javaslatot: a biogáz üzemeket ruházzák fel új funkcióval. A kutatások eredményeit a Biotechnology for Biofuels című szakmai folyóiratban publikálják.

Kovács Kornél professzor közölte, a biogáz erőművekben mikrobák milliárdjai dolgoznak a biomassza lebontásán, ami végül zömmel biogázzá, azaz metán és szén-dioxid keverékévé alakul. A több száz különféle mikroba között vannak azok is, melyek a folyamat utolsó lépéseként a hidrogén és szén-dioxid metánná alakításának reakcióját végzik el.

A hidrogén és szén-dioxid metánná alakítására – kis módosítással – a biogázüzemek alkalmassá tehetők.

A szegedi kutatók által kidolgozott fermentációs eljárással kiegészítve 90 százalék feletti hatékonysággal termeli a biológiai rendszer a metánt. Megoldásuk azzal az előnnyel jár, hogy a biogáz üzemek eddig különösebb értéket nem termelő tároló berendezései új funkciót kapnak, zöld áram hasznosító erőművekké léphetnek elő. Az olcsón kivitelezhető és üzemeltethető eljárás lehetővé teszi a megújuló energiatermelés növelését olyan technológiákkal is, amelyek kiszámíthatatlanul hullámozva állítanak elő elektromos energiát.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!