Biogázüzemet adtak át Tatabányán

Átadták szerdán Tatabányán az önkormányzat és az AVE Magyarország közös beruházásában készült biogázüzemet, amelyet közel 3 milliárd forintos költséggel építettek fel, lakóterületektől távol, az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében.

A próbaüzemét megkezdő létesítményben évente 100 ezer tonna zöldhulladék, illetve melléktermék hasznosítható, a keletkező gázok elégetésével évente közel 13 ezer MWh elektromos energiát termelnek megújuló forrásokból – mondta az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, számításaik szerint a beruházás tíz év alatt térül meg. Hartdégen Gergely tájékoztatása szerint a biogázok nyersanyagát a Komárom-Esztergom megyei mezőgazdasági nagytermelőktől, vízművektől, élelmiszerláncoktól, zöldség nagykereskedőktől szerzik be. Az erjesztés melléktermékeként 15 ezer tonna szilárd és 65 ezer tonna hígfázisú végtermék keletkezik, amelyet fejtrágyaként, illetve talajjavító, tápanyagpótló anyagként lehet használni.

A zárt rendszerű, szaghatást nem eredményező létesítményben évi 17 500 Gigajoule hőenergia keletkezik, ennek egy része az üzem saját működéséhez szükséges, a felesleges hőt a környékbeli vállalkozások fűtésre használják. A közel 50 ezer négyzetméteres alapterületű üzem a magyar tulajdonú Biogáz Unió Zrt. fővállalkozó kivitelezésében készült el. A létesítmény működése során évente 80712 tonna széndioxid egyenértékkel csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

A beruházás megvalósítására AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. néven projekttáraság jött létre, amelyben 40,5 százalék az AVE Tatabánya Zrt., 39 százalék az önkormányzat, 20,5 százalék az AVE Magyarország Kft. tulajdona. A közel hárommilliárdos fejlesztéshez a társaság mintegy egymilliárd forintos támogatást nyert el uniós és magyar költségvetési forrásokból.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.