Biomassza az erdőtüzek megelőzésére

Az erdei biomassza jobb felhasználásával meg lehet akadályozni az erdőtüzeknek legalább a felét – állítja a spanyol erdőmérnökök testülete. Jön a nyár és lángra gyúl a Mediterrán- medence zöld öröksége.

Évente legalább egy millió hektár erdő és erdős terület ég fel a FAO adatai szerint. És bár a vétkes legtöbbször az ember, léteznek megelőző módszerek, amelyeket jó eredménnyel lehet összekapcsolni különböző oktatási programokkal. (Aiolus News) A spanyol erdőmérnökök szerint a legjobb módszer az erdei biomassza jobb kezelése és felhasználása. Csak Spanyolországban ez év április 30-ig 44,063 hektárnyi terület égett fel, ami 70 %-kal több, mint a tízéves átlag. A testület szerint fenti módszer különösen eredményes lehetne az ország észak-nyugati részében, Galiciában, Aszturiában, Castilla és Leon északi felében. Az erdőmérnökök meg vannak győződve arról, hogy a biomassza alapú minden megawatt kitermeléséhez 10 munkahelyet lehetne teremteni és párhuzamosan csökkenne az olaj felhasználás és import és vele együtt a káros üvegház hatású gázok. Az erdők kezelésében érvényben lévő jogi és adminisztratív akadályok azonban ma jelentős mértékben gátolják az erdős területek megfelelő használatát és fenntartható fejlesztését. Ez alacsonyabb hozamokat eredményez és ezzel párhuzamosan az erdő megőrzésére irányuló kollektív törődés csökkenését, valamint az erdőtüzek megelőzésének elhanyagolását – nyilatkozta a testület.

Ajánlott tartalom

Kiszámoltuk, hogy miért éri meg most napelemet telepíteni

A megtérülés mindig fontos kérdés a napelemes rendszerek telepítése előtt, egy ősszel induló támogatás miatt viszont sokaknak nem is kell majd számolgatniuk.