Biomassza erőművek hulladékait hasznosító üzem épül Szolnokon

A biomassza erőművekben és fűtőművekben képződő veszélyes hulladékokat újrahasznosító kísérleti üzem épül Szolnokon; az erről szóló konzorciumi szerződést kedden írták alá Pétfürdőn

A projekt összköltsége közel fél milliárd forint, a mintegy 215 millió forint saját részt a konzorciumban résztvevő gazdasági társaságok biztosítják. A fennmaradó 300 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által meghirdetett Nemzeti Technológiai Program pályázatán nyerték el a cégek. A kutatás-fejlesztés révén a Bige Holding Kft. szolnoki telephelyén kísérleti üzem létesül 2010 végére, amelyre alapozva egy nagyobb kapacitású káliumszulfát üzemet terveznek kialakítani.

A projekt célja, hogy a biomassza tüzelőanyagot használó erőművekben és fűtőművekben képződő hamuból kinyert káliumot hasznosítsák. A technológia lényege, hogy növényi tápanyagokká alakítják a kálium-szulfátot és a kálium-nitrátot, valamint a feldolgozás során keletkező maradékanyagból talajjavító-szert állítanak elő. A  konzorciumi szerződést a Bige Holding Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, a pétfürdői Nitrogénművek Zrt., a Pannon Egyetem és a Pro Nature Kft. írta alá.

Ajánlott tartalom

Egyszerű megoldással rengeteg üzemanyagot spórolhatnának a repülőgépek

A Readingi Egyetem tudósai arra jutottak, hogy a New York és London között közlekedő járatok tavaly télen akár 16 százalékkal kevesebb üzemanyagot használtak volna fel, ha jobban kihasználják a nagy magasságban gyorsan áramló szeleket - írja az EurekAlert tudományos portál.