Biomassza fűtőművet avattak a Pannonhalmi Főapátságban

Közel 200 millió forintos európai uniós támogatással létesült biomassza fűtőmű a Pannonhalmi Főapátság hőellátására az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának keretében – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön az MTI-vel.

A projekt hosszú távú közvetlen célja megújuló energiaforrásra, azon belül is az erdei és részben mezőgazdasági melléktermékek képezte biomasszára alapozva a hőellátás – fűtés és melegvíz – fosszilis energiahordozó igényének jelentős csökkentése. Ennek érdekében a jelenlegi csúcshőigény mintegy 60 százalékát képviselő biomassza kazánkapacitás épült be a jelenlegi földgázüzemű kapacitások részleges kiváltására. Így a hőtermelés közel 80 százaléka helyeződött át megújuló energiaforrásra, azaz a fejlesztés eredményeként az eddigi kizárólagos fosszilis energiahordozó-felhasználás mennyisége és részesedése közel egyötödére csökkent.
Az NFÜ a közleményben kiemeli: a fejlesztésnek köszönhetően javult az energetikai ellátás biztonsága, nőtt az önellátás mértéke, és hosszú távon javulhat a kistérség gazdasági helyzete, potenciális lehetőség nyílik a helyben képződő jelentős volumenű szőlővenyige, illetve levendulaszár-szalma környezeti szempontból kedvező hasznosítására és megoldható lesz az apátsági arborétum tisztítási faanyagának felhasználása.
A Pannonhalmi Főapátság Magyarország egyik legértékesebb műemléke, a Világörökség része, a magyar kulturális életben és az oktatásban is kiemelkedő szerepet játszik. A Főapátság évente 80-90.000 látogatót fogad.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.