Biomassza kazánokra vált újabb cég

Európai uniós támogatással fejleszti energetikai rendszerét szabadegyházai gyárában a Hungrana Kft.; a több mint 3 milliárd forint értékű beruházás kétharmadát saját erőből finanszírozza – közölte a vállalkozás kommunikációs cégén keresztül az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint a Hungrana mezőgazdasági hulladékkal működő biomassza kazánokkal váltja ki a földgáz tüzelésű kazánokat. A kivitelezési munkák várhatóan egy hónap múlva kezdődnek meg, s egy év múlva helyezik üzembe az új kazánokat. Az új technológia lehetővé teszi egy gázturbina, valamint a szintén földgáz tüzelésű kazánok leállítását. A beruházással annyi földgázt takarítanak meg, amennyi elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására. Az új kazánok mezőgazdasági hulladékokkal, tisztítási hulladékkal, úgynevezett rostaljával, napraforgóhéjjal és melléktermékekkel, egyebek között kukoricaszárral, kukoricacsutka- darálékkal, valamint bálázott szálastakarmány-szalmával, energianáddal és fűrészporral üzemeltethetők, s ezeknek a “fűtőanyagoknak” az értékesítése újabb bevételi forrást jelent a termelőknek.

 
A Hungrana az energetikai fejlesztés megvalósítására pályázaton tavaly nyerte el a beruházás költségeinek egyharmadát fedező támogatást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, projektcégével, a Hungranatrans Kft.-vel. A Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. évente 1 millió tonna hazai kukoricát dolgoz fel termékei előállításához. 2008-ban saját erőből bővítette bioetanolgyártó kapacitását és teljes termelési rendszerét.

Ajánlott tartalom

3 millió háztartást lát el energiával a napelempark a sivatag közepén

Gigászi, 12.000 hektáros napelem park, több mint 3 millió háztartás energiaigényét elégíti ki.