Biomassza tárolót avattak

A pelletgyártást segítő biomassza-alapanyag tárolót épített több mint 100 millió forintos fejlesztéssel a Zala megyei Beleznán működő Pannon Pellet Kft.

A tároló pénteki avatásán Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a több mint ezer négyzetméter alapterületű építmény megvalósítása 102,5 millió forintba került. A beruházáshoz a Nyugat-dunántúli Operatív Program telephelyfejlesztési pályázatán csaknem 51,3 millió forintot nyert a társaság. Hozzátette, a megújuló energiaforrásokra óriási szükségvan, de szerencsés módon ezen a téren óriási lehetőségek is vannak Magyarországon. Moór András, a kft. ügyvezetője kifejtette: a három évvel ezelőtt indult gyárban mintegy 60 – zömében zalai és somogyi – beszállítótól vásárolják meg a pelletgyártáshoz szükséges alapanyagot. Ez túlnyomó többségében fűrészport jelent. A mostani fejlesztés jóvoltából keverő- és tisztítórészleg segíti a nem egyenletes színvonalú alapanyag minőségjavítását, illetve csökkenti a szárításhoz szükséges energiafelhasználást.

biomassza

Az ügyvezető az MTI kérdésére közölte: a többségében egy magyar tulajdonú cég, valamint 12 magánszemély tulajdonában álló Pannon Pelet Kft. évente 13 ezer tonna terméket állít elő. A pellet mintegy 95 százalékát Olaszországban értékesítik, a fennmaradó hányad magyarországi és részben szlovéniai vevőkhöz kerül. A zalai-somogyi megyehatáron, közvetlenül a horvát határ mellett fekvő település gyárában a három évvel ezelőtti induláskor 11-en dolgoztak, jelenleg 23 embert foglalkoztatnak folyamatos munkarendben. A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy a belekevert kötőanyag tart össze. Az egyik legismertebb pellet-fajta a tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed fapellet, amelynek előállításakor fűrészport préselnek formába.

Egy korábbi videónk a pelletről:

[media id=9 width=600 height=340]

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.