Biomassza tárolót avattak

A pelletgyártást segítő biomassza-alapanyag tárolót épített több mint 100 millió forintos fejlesztéssel a Zala megyei Beleznán működő Pannon Pellet Kft.

A tároló pénteki avatásán Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a több mint ezer négyzetméter alapterületű építmény megvalósítása 102,5 millió forintba került. A beruházáshoz a Nyugat-dunántúli Operatív Program telephelyfejlesztési pályázatán csaknem 51,3 millió forintot nyert a társaság. Hozzátette, a megújuló energiaforrásokra óriási szükségvan, de szerencsés módon ezen a téren óriási lehetőségek is vannak Magyarországon. Moór András, a kft. ügyvezetője kifejtette: a három évvel ezelőtt indult gyárban mintegy 60 – zömében zalai és somogyi – beszállítótól vásárolják meg a pelletgyártáshoz szükséges alapanyagot. Ez túlnyomó többségében fűrészport jelent. A mostani fejlesztés jóvoltából keverő- és tisztítórészleg segíti a nem egyenletes színvonalú alapanyag minőségjavítását, illetve csökkenti a szárításhoz szükséges energiafelhasználást.

biomassza

Az ügyvezető az MTI kérdésére közölte: a többségében egy magyar tulajdonú cég, valamint 12 magánszemély tulajdonában álló Pannon Pelet Kft. évente 13 ezer tonna terméket állít elő. A pellet mintegy 95 százalékát Olaszországban értékesítik, a fennmaradó hányad magyarországi és részben szlovéniai vevőkhöz kerül. A zalai-somogyi megyehatáron, közvetlenül a horvát határ mellett fekvő település gyárában a három évvel ezelőtti induláskor 11-en dolgoztak, jelenleg 23 embert foglalkoztatnak folyamatos munkarendben. A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy a belekevert kötőanyag tart össze. Az egyik legismertebb pellet-fajta a tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed fapellet, amelynek előállításakor fűrészport préselnek formába.

Egy korábbi videónk a pelletről:

[media id=9 width=600 height=340]

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.