Biomassza tüzelésű erőmű épül Miskolcon

Évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg a Miskolcon felépítendő 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű hőerőművel, a 780 millió forintba kerülő létesítmény alapkövét kedden helyezték el.

Az alapkőletételen Méhn Imre, a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a zöldmezős beruházásban felépítendő erőmű évente mintegy 4 ezer tonna biomassza felhasználásával vált ki 1 millió köbméter földgázt, és bár ez nem jelentős Miskolc teljes távhőfelhasználását tekintve, mégis fontos, mert környezetbarát fűtőanyagot használ fel, csökken a kibocsátott széndioxid. A társaságot még 2009-ben alapította a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő, és Miskolc távhőszolgáltatását biztosító Miskolci Hőszolgáltató Kft. 25 százalékos részesedéssel, és a 75 százalékos tulajdoni hányaddal a Wis Zrt. Ez utóbbi cég jelenleg több más miskolci projektben is érdekelt.

 
A biomassza erőmű melegvíz-szolgáltatást nem biztosít, ugyanakkor több mint ezer lakást lát majd el távhővel, amely olcsóbb lesz a jelenleginél a fogyasztóknak. Az alapanyagot, vagyis a fát, a fahulladékot, a faaprítékot kisebb erdőgazdaságok, magán erdészetek, valamint a miskolci önkormányzat kizárólag tulajdonában lévő Városgazda Nonprofit Kft., és a városi hulladékgazdálkodási társaság, az AWE Miskolc biztosítja. A 780 millió forintba kerülő beruházáshoz pályázaton több, mint 329 millió forintot nyert uniós és állami forrásból a társaság. Az erőmű a tervek szerint az idei fűtési szezontól, októbertől már hőt termel.

Ajánlott tartalom

Választhatnak a napelemesek, kinek adják el az áramot

Az új bruttó elszámolási rendszerben lehetőség lesz piaci kereskedőknek is eladni a napelemekkel megtermelt energiát.

Nincs hozzászólás

  1. Kedves olvasók! Senkit NE tévesszen meg az a kifejezés, hogy BIO vagy MEGÚJULÓ, ugyanis egyikből sem következik az a közkedvelt tulajdonság, hogy környezetbarát. A BIOMASSZA nem más, mint növényi hulladék. A fosszilis tüzelőanyagoktól igazából csak abban különbözik, hogy fiatalabb növényi hulladékról beszélünk, míg a fosszilisek évmilliókkal ezelőtt keletkeztek. Mind a 2 növényi hulladék égetésekor CO2 keletkezik, ami ugye a klímaváltozás fő oka. Ha a globális felmelegedés ellen kívánjuk felvenni a harcot, akkor körültekintőbben kell eljárnunk, és nem helyettesíthetjük a gázt biomasszával, mert közel azonos emisszióval terheljük az atmoszférát mind a 2 esetben. Végezetül a biomassza ugyan MEGÚJULÓ energiának minősül, mert a növények elvileg folyamatosan nőnek (feltételezve, hogy folyamatos biotömeg utánpótlást kapnak), MÉGSEM KÖRNYEZETBARÁT. Azért nem, mert az égetés során elpazaroljuk azt a BIOTÖMEGet, ami ökológiai szempontból sokkal értékesebb a fenntarthatóság szempontjából, mint amekkora gazdasági értéket képvisel a keletkezett hő energia. Nem mellesleg az összegyűjtött biotömeg komposztálható, ami ugye hőt termel!!! és fűtésre is használható, végezetül értékes talaj javító anyag, a humusz forrása.