Biomasszából készült festéktoner

Az innováció lényege, hogy a festék elsődleges alkotóelemét biomasszából készítik. Az új fejlesztésnek köszönhetően csökken a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatása, valamint a kőolaj-felhasználás és a széndioxid-kibocsátás.

A Ricoh kifejlesztette a világ első biomassza-alapú festéktonerét. Az innováció lényege, hogy a festék elsődleges alkotóelemét biomasszából készítik. Az új fejlesztésnek köszönhetően csökken a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatása – valamint a kőolaj-felhasználás és a CO2 kibocsátás.

Évente több mint 200 000 tonna festéktonert gyártanak világszerte, melyek 80%-a kőolaj alapú festék felhasználásával készül. A kőolaj készletek megőrzése és a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentése érdekében a Ricoh kifejlesztette a biomassza alapú festéktonert, mely növényi alapanyag felhasználásával készül, és a hagyományos festékeknél kevesebb kőolajat tartalmaz.

A Ricoh már 2002 óta használ biomasszából készült műanyag alkotóelemeket a Japánban értékesített másolókban. 2005-ben az iparágban az első gyártó volt, aki egy multifunkciós berendezés fő elemeihez 50% biomassza tartalmú műanyagot használt. A legfrissebb technikai áttörést viszont 2009 végén, az ún. „for E toner”, a világ első biomasszát tartalmazó festéktonere jelentette, hiszen a nyomtatási minőség romlása nélkül sikerült a toner teljes tömegének 25%-át biomassza-alapú anyaggal helyettesítenie.

Az új megoldás kifejlesztésének nehézsége leginkább abban rejlett, hogy a Ricoh a multifunkciós nyomtatók energiafelhasználásának redukálása érdekében csökkentette a festék száradásának hőmérsékletét. Ehhez azonban az szükséges, hogy a toner is alacsonyabb hőmérsékleten olvadjon, és ne sűrűsödjön akkor sem, ha magasabb hőmérsékleten tárolják. Emellett az alacsony hőmérsékleten történő száradás szintén gátolja a hőmérséklettel szembeni ellenállást.

Az eddig használt növényi alapanyagok ez utóbbi két feltétel miatt nem voltak alkalmasak a festékekhez való felhasználásra. Ezért a festék kötőanyagaként a Ricoh egy új növényi-alapú anyagot használt. A „for E toner” mindkét feltételnek – az alacsony hőmérsékleten való száradásnak és a hőmérséklettel szembeni ellenállásnak – is megfelel, mindamellett ugyanolyan minőségű nyomtatásra képes, mint a hagyományos kőolaj alapú festékek.

„A globális felmelegedés és a kőolaj készletek kimerülése alternatív megoldások fejlesztésére ösztönzi a gyártókat. A Ricoh az évek során számos lehetőséget megvizsgált, annak érdekében, hogy csökkentse a tonerek környezeti hatását. A környezet megóvása érdekében a jövőben mind nagyobb szerepet kaphat a biomassza-technológia további lehetőségeinek vizsgálata – mondta Sótér Krisztina, a Ricoh Hungary marketingkommunikációs menedzsere.

Bár a „for E toner” egyelőre csak a japán piacon kapható, a Ricoh tovább fejleszti a biomassza alapú tonerhez kapcsolódó technológiát és know-how-t annak érdekében, hogy a jövőben ez az innováció a teljes termékpalettára alkalmazhatóvá váljon.

http://www.ricoh.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta a BBC hírportálja.