Biomasszakazánt fejlesztett ki dohányszárításhoz a hazai cég

Számítógép-vezérlésű, távfelügyelettel is ellátott biomasszakazánt fejlesztett ki dohányszárításhoz az albertirsai Dolina Kft., amellyel a szárítási költségek több mint hatvan százalékkal csökkenthetők – jelentette be Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke Pócspetriben pénteken.

Szabó István, a kft. munkatársa elmondta, hogy a kazánnal a gázüzemű szárítást válthatják ki a termelők. Egy szárítókamra működtetésénél az egymillió forintos energiaköltség 350-360 ezer forintra csökken.

Hozzátette: a biomassza tüzelésre való áttérés beruházási költsége, a kazán megvásárlása és a fűzési rendszer kialakítása a szárítókamrák között, a számítások szerint négy-öt év alatt térül meg.

Bittner Imre, az amerikai tulajdonban lévő nyíregyházi dohányfelvásárló és -feldolgozó ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója a bemutatón arra hívta fel a termelők figyelmét, hogy a beruházáshoz, mivel megújuló energiáról van szó, európai uniós pályázati támogatás is igényelhető, 60 százalékos mértékben. Megjegyezte, ha konzorciumban valósul meg a fejlesztés, több termelő szövetkezik, akkor 70-75 százalékos is lehet a brüsszeli forrás.

Bényei Illés, aki a Petri Szövetkezet elnöke is, a bemutatón közölte: tapasztalataik szerint jobb minőségű a biomasszakazán által szárított dohány. Hozzáfűzte, hogy a szárítási idő is rövidebb vele, ami szintén csökkenti a költségeket.

Az 1981-ben alakult pócspetri szövetkezetben 100 hektáron termelnek dohányt, továbbá kalászosokat és kukoricát, valamint 450 hektár erdő kezelési joga is a társuláshoz tartozik. A szövetkezet 34 dolgozót foglalkoztat állandóan, a nyári csúcsidőszakban pedig 70-80 idénymunkást is a településről és környékéről. Éves árbevétele 300-350 millió forint, s ennyire számítanak az idén is.

Farkas László, az albertirsai Dolina Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a magánvállalkozásnál 50 dolgozó foglalkozik biomassza kazánok gyártásával és fejlesztésével. Évente mintegy 100 kazánt gyártanak, árbevételük meghaladja a 400 millió forintot.

Magyarországon közel 1200 termelő foglalkozik dohánytermesztéssel, az idén 4711 hektár termésének leadására kötöttek szerződést a fermentáló cégekkel.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.