Biomasszára áll át a tatabányai erőmű

Egyedüli ajánlattevőként az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. nyerte el a tatabányai fűtőerőmű biomasszás tüzelésre való átépítését – jelent meg a hétfői Közbeszerzési Értesítőben.

A szerződés értéke közel 6,2 milliárd forint. A beruházás magában foglalja faapríték tüzelésű kazánok és a hozzájuk tartozó behordó rendszer beszerzését, valamint a berendezések beépítéséhez szükséges építészeti, gépészeti, irányítástechnikai és villamos tervezési, illetve kivitelezési munkákat. Maszlavér István, az erőmű ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, a társaság jelenleg a beruházás pénzügyi feltételeinek megteremtésén dolgozik, a szerződéskötésre január végén kerülhet sor.

Az erőmű vezetői 2013 novemberében jelentették be, hogy a létesítmény a földgáz helyett biomassza tüzelésével biztosítaná a fűtést és a melegvizet Tatabánya 23 ezer lakásában és intézményeiben.

A beruházáshoz két pályázaton összesen másfél milliárd forintot meghaladó összegű támogatást nyert el a társaság. Két meglévő kazánt átállítanának faaprítékos tüzelésre, valamint egy új, szintén aprítékkal működő kisebb kazánt építenének a nyári melegvíz igény kiszolgálására.

Az erőmű akkori tájékoztatása szerint évente 60 millió köbméter gázt tüzelnek el, a biomassza alapanyaggal szinte teljesen feloldható a gázfüggőség és ez várhatóan kihat a távhőszolgáltatás árára is.

A megújuló energiaforrással való tüzeléshez évente 150-170 ezer tonna faaprítékra lesz szükség, amelyet várhatóan a Vértesi Erdőgazdaságtól szereznek be. A társaság már kész tüzelőanyagot szállít az erőműbe és a létesítmény közelében egy nagyobb tárolót is létrehoz. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti.

Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben jelenleg három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik.

A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1 150 000 Gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak.

A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdon mellett üzemelteti a száz főnek munkát adó társaságot.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.