Biomasszával fűtenek Rozsnyón

Modern biomassza kazánházat építettek Rozsnyó Dél lakótelepén.

Ez az első kazánház a városban, amely megújuló energiaforrást használ – faforgács égetésével állítja elő a szükséges hőt. A biomassza–kazánház építését 2012-ben kezdték, tavaly októberben végezték az első próbaüzemeltetést, az engedélyeztetési folyamat pedig március végén zárult le. A projekt beruházója a STEFE távhőszolgáltató, a beruházás összesen több mint 1,3 millió euróba került. Az új kazánház két modern technológiával készült kazánból áll, mindkettő teljesítménye 750 kW. A beruházás keretében felépült egy raktár és egy olyan terület is, ahol a kamionok lerakhatják a faforgácsot. Az új kazánház építését magánforrásokból kivitelezték.

A rozsnyói lakótelepen a STEFE hőgazdálkodás része három modern gázkazán is, teljesítményük darabonként 2,8 MW. A három kazán ki tudja ellégíteni a magasabb hőenergia-szükségletet is. A három gázkazán a biomassza-kazánokkal együtt a város hőszükségletének 40 százalékát fedi. A hőenergia mennyisége nagymértékben függ az időjárástól is. „Ha jövőre ugyanilyen enyhe tél lesz, a megújuló energiaforrásból nyert hővel a lakótelep szükségletének 50–60 százalékát is fedezni tudjuk” – közölte Ján Brunner, a STEFE műszaki igazgatója, majd hozzátette, szerinte a technológia legnagyobb előnye, hogy mérhető a szabályozása. Josef Landschützer, a STEFE igazgatótanácsának elnöke szerint a megújuló energiaforrások használata kiemelkedően fontos. Az egyik okként az Ukrajnában dúló zavargásokat nevezte meg, amellyel véleménye szerint veszélybe kerülhet Európa gázellátása is. „Emellett, ha a biomassza hazai régióból származik, támogatja a helyi értékek létrehozását is” – nyilatkozta Josef Landschützer.

forrás: ujszo.com

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.