Biomasszával üzemelő fűtőmű épült Miskolcon

Átadták a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. 780 millió forint beruházással felépített új, 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű fűtőművét hétfőn Miskolcon, a létesítménnyel évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg.

A zöldmezős beruházásban felépített fűtőmű évente mintegy 4,5 ezer tonna biomasszát használ fel. Bár teljesítménye nem jelentős Miskolc teljes távhő-felhasználását tekintve, szerepe fontos,mert a környezetbarát fűtőanyag alkalmazásával évente 2.500 tonnával csökken a kibocsátott szén-dioxid mennyisége. A Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. alapítója és többségi tulajdonosa a WIS Zrt., társtulajdonos a Miskolc Holding Zrt. érdekeltségébe tartozó Miskolci Hőszolgáltató Kft. A 780 millió forintos beruházáshoz pályázaton több mint 329 millió forintot nyert uniós és állami forrásból a társaság.

A biomassza erőmű – bár melegvíz-szolgáltatást nem biztosít – mintegy ezer lakást lát el távhővel, olcsóbban a jelenlegi szolgáltatásnál. Az alapanyagot, vagyis a fát, a fahulladékot, a faaprítékot kisebb erdőgazdaságok, magánerdészetek, valamint a miskolci önkormányzat kizárólag tulajdonában lévő Városgazda Nonprofit Kft., és a városi hulladékgazdálkodási társaság, az AWE Miskolc biztosítja. Az új kazánház éves tervezett üzemideje kevesebb mint 150 nap, a program szerint csak a fűtési szezonban üzemel, a beruházásnak köszönhetően Miskolcon a távfűtés kevésbé függ a gáztól, átmeneti földgázhiány esetén is biztosítható az alapszintű távhőszolgáltatás.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.