Bioüzemanyag előállításába fektet a Wizz Air

A Wizz Air 5 millió fontot (több mint 2,1 milliárd forintot) fektet bioüzemanyag előállításába, ebből elláthatja az Egyesült Királyságban működő bázisainak szükségletét – közölte a légitársaság kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a fenntarthatósági beruházás a Wizz Air és a bioüzemanyaggal foglalkozó Firefly együttműködésében valósul meg, 15 év alatt csaknem 525 ezer tonna üzemanyagot állíthatnak elő 2028-tól, amikor elkezdik a termelést. Az Egyesült Királyságban évente több mint 57 millió tonna szennyvíziszap keletkezik, ebből 250 000 tonna bioüzemanyagot lehet előállítani. A Firefly repülőgép-üzemanyaga 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz keletkezésével jár majd a fosszilis repülőgép-üzemanyagokhoz képest – írták. Becslésük alapján az újfajta üzemanyag évente 100 ezer tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkentheti a légitársaság kibocsátását.

A vállalati honlapon olvasható bemutató szerint már most is a Wizz Air terheli a legkevesebb szén-dioxiddal a légkört az összes repülőtársaság közül. Idén azzal számolnak, hogy tovább javul járataik kihasználtsága, ami csökkenti a kibocsátás intenzitását. A Wizz Air 2019-hez képest az évtized végére 25 százalékkal mérsékelheti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A Wizz Air utasforgalma 2022-ben új rekordra, 45,6 millióra emelkedett, amely duplája a 2021-es forgalomnak és 15 százalékkal haladta meg a pandémia előtti rekordot. A 2022 április 1. és 2023 március 31. közötti pénzügyi év első kilenc hónapjában az utasforgalom 38,9 millióra emelkedett az egy évvel korábbi 20,3 millióról, a 2023/2024-es pénzügyi évben 67 milliós utasforgalommal számolnak. A kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) tavaly a március és december közötti kilenc hónapban 215 millió euróra emelkedett az előző évi 77,3 millió euróról, a bevételek ugyanebben az időszakban 1,28 milliárd euróról 3,10 milliárdra euróra nőttek.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.