Bioüzemanyag fonalas gombatörzsből?

A Genome Research című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bioüzemanyagok előállításának fejlesztési lehetőségeit vizsgálva megállapították, hogy jelentős potenciál van az Aspergillus niger fonalas gombatörzsben.

A Pacific Northwest National Laboratory kutatói hosszas munkafolyamat után, negyvenhét társszerző kutatási eredményeit figyelembe véve jutottak erre a megállapításra. A Scott Baker vezette kutatások szerint a gomba vad fajait elsődlegesen növényi kórokozóként tartják számon, többek között ez felelős hagymán megjelenő fekete penészért. Ugyanakkor a biotechnológiai iparban hasznát veszik, hiszen az élelmiszeripar alkalmazza citromsav előállításához. A bioüzemanyagok gyártásában azért lehet fontos szerepe ezeknek a mikroorganizmusoknak, mert kiterjedt enzimrendszerrel rendelkeznek, amely a növényi sejtfalak lebontását, és így a bennük lévő cukrok hasznosítását teszi lehetővé. A mikroorganizmusok örökítő-anyagának vizsgálatával a kutatók azonosítani tudtak több száz olyan gént, amelyek a bioüzemanyagok gyártásához is használható tulajdonságokért felelősek. Ezek az enzimtermelésért felelős gének meghatározása alapját képezi olyan törzsnemesítési eljárásoknak, melyekkel növelhetőek lesznek az Aspergillus niger alkalmazási lehetőségei a bioüzemanyagok gyártásában.

Ajánlott tartalom

Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját

A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.