Bioüzemanyag miatt nőnek az élelmiszerárak?

A megnövekedett bioüzemanyag-igény magasabb élelmiszerárakat hozott magával Amerikában, és egyelőre nincs jel arra, hogy a folyamat két éven belül megváltozna.

A Purdue Egyetem kutatói tanulmányukban fejtették ki a jelenlegi trendet írja a kitekinto.hu. A kukorica-etanol előállítása miatt óriási mértékben megnőtt a kukorica iránti kereslet, ami érthető módon felhajtotta a gabonaárakat. A kereslet kielégítése végett már az eredetileg más gabonát termelő gazdák is átváltottak kukoricára. Azonban lehetséges, hogy még ez is kevés lesz. Ebben az évben fordult elő először, hogy az etanol-finomítók több kukoricát vettek, mint az állattenyésztők. 2005-től pedig elérkeztünk odáig, hogy az egész kukoricatermés 40%-át etanol előállításra használják fel. A bioüzemanyag-gyártás a virágkorát éli, ami főleg a kormány azon döntésének köszönhető, hogy évi 6,7 milliárd dollárral támogatja a termelőket. Ez nem meglepő módon a zabpelyhet, és egyéb gabonaféléket piacra dobó vállalatokat hozza leginkább nehéz helyzetbe. “Feleslegesen futtatjuk fel az árakat. Ha a kukoricáé nő, akkor a búzáé is emelkedni fog. Ezek mind összefüggnek egymással” – nyilatkozta a The Guardiannak Ken Powell a Genaral Mills igazgatója. Majd hozzátette, hogy 30-40 százalékkal nőttek az árak a tavalyihoz képest. Wallace Tyner a tanulmány egyik szerzője szerint a kukorica szűkös kínálata miatt még akkor sincs remény az árcsökkenésre, ha az etanol gyártása stagnálna.

Ajánlott tartalom

Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.