Ezeknek a hulladékoknak a megsemmisítése nem könnyű, mivel a szénsavas üdítők szennyező hatása 250-szöröse az átlagos csatornavízénél. A sör esetében a szennyező hatást az etilalkohol-tartalom határozza meg, energiacentrum.com.
„Olyan eljárás kidolgozása folyik, amely egyszerre feldolgozza és értékesíti a hulladékot – nyilatkozta Miguel Isla, a program vezetője – Az eljárás különböző alternatívákat kínál, így egy sörgyár ipari szennyvízéből ecetet, alkoholt és más termékeket is előállíthat majd. Ami viszont a bioüzemanyagot illeti, abban az esetben először az etanolt kell kivonni a szennyvízből egy egyszerű desztillációs eljárással, amely ezáltal alapanyaga lehet az üzemanyagnak.”
Bioüzemanyag sör és üdítő gyártási hulladékából
Az argentin Universidad Nacional del Litoral kutatói sör és üditő italok készítése közben keletkezett ipari szennyvízből próbálnak bioüzemanyagot előállítani. A kutatás egyelőre azoknak az üvegeknek a tartalmát használja, amelyek különböző okokból nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba és a lefolyóban végezték.
Alternativ Energia www.alternativenergia.hu