Bioüzemanyag sör és üdítő gyártási hulladékából

Az argentin Universidad Nacional del Litoral kutatói sör és üditő italok készítése közben keletkezett ipari szennyvízből próbálnak bioüzemanyagot előállítani. A kutatás egyelőre azoknak az üvegeknek a tartalmát használja, amelyek különböző okokból nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba és a lefolyóban végezték.

Ezeknek a hulladékoknak a megsemmisítése nem könnyű, mivel a szénsavas üdítők szennyező hatása 250-szöröse az átlagos csatornavízénél. A sör esetében a szennyező hatást az etilalkohol-tartalom határozza meg, energiacentrum.com.
„Olyan eljárás kidolgozása folyik, amely egyszerre feldolgozza és értékesíti a hulladékot – nyilatkozta Miguel Isla, a program vezetője – Az eljárás különböző alternatívákat kínál, így egy sörgyár ipari szennyvízéből ecetet, alkoholt és más termékeket is előállíthat majd. Ami viszont a bioüzemanyagot illeti, abban az esetben először az etanolt kell kivonni a szennyvízből egy egyszerű desztillációs eljárással, amely ezáltal alapanyaga lehet az üzemanyagnak.”

Ajánlott tartalom

Bio vagy nem bio? ‒ Ne féljünk kérdezni!

Az Unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy minél magasabbra emeljék a mezőgazdaságon belül az ökológiai gazdálkodás arányát.