Párizs olyan "felmosógépekkel" akarja tisztán tartani járdáit, amelyek üzemanyaga használt étolajból nyert biodízel.

Bioüzemanyaggal működő járdamosógépek Párizsban

Párizs olyan “felmosógépekkel” akarja tisztán tartani járdáit, amelyek üzemanyaga használt étolajból nyert biodízel.

Kezdetben négy vagy öt járdamosógépet állítanak üzembe, amelyek fellocsolják, majd letisztítják a járdákat. Kísérleti jelleggel éttermekből összegyűjtött, feldolgozott étolajat fognak tesztelni üzemanyagukként – jelentette be Francois Dagnaud, a köztisztaságért és hulladékkezelésért felelős párizsi alpolgármester.
Az étolaj feldolgozásával előállított biodízelt 30 százalékos arányban keverik majd a közönséges dízelhez. A kísérlet végső célja az, hogy 5000-6000 járdamosógép működjön bioüzemanyaggal a francia fővárosban.

A polgármesteri hivatal ismertetett egy másik környezetkímélő kísérletet is, amelynek keretében folyami úton szállítanák el az újrafeldolgozható üveget Párizsból. Ez jóval kevesebb szennyezéssel járna, mint a jelenlegi rendszer, amelynek működtetéséhez évente 2500 teherautóra van szükség. A tervezet szerint a Szajnán és csatornáin szállítanák az üveghulladékot a Párizstól északkeletre fekvő Aisne megyében lévő feldolgozó üzembe.
A francia főváros illetékese szerint 2002 óta Párizsban évi 20 ezer tonnáról valamivel több mint 65 ezer tonnára nőtt az összegyűjtött üveghulladék mennyisége.

Ajánlott tartalom

A harmadik legnépszerűbb választás a vásárlók körében az elektromos autó

Augusztusban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban, immár sorban a tizenharmadik hónapban. Az akkumulátoros elektromos autók részaránya pedig az első alkalommal haladta meg a húsz százalékot az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA szerdai közleménye alapján.