A Tesco Global Zrt. E-85 jelű bioetanolt forgalmazó benzinkutat nyitott hétfőn pesterzsébeti Tesco Megaparkban.

Bioüzemanyagot forgalmazó töltőállomást nyitott a Tesco Budapesten

A Tesco Global Zrt. E-85 jelű bioetanolt forgalmazó benzinkutat nyitott hétfőn pesterzsébeti Tesco Megaparkban.

Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdasági szakállamtitkára a megnyitón elmondta: Magyarországon ez a harmadik E-85-ös töltőállomás, ilyen kút működik már Bábolnán és Győrött is. Az összes üzemanyag 10 százalékának bioüzemanyagnak kell lennie 2020-ra, ezért a kormány a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben támogatja a bioetanol gyártókat – tette hozzá.

A bioetanol üzemanyag minél szélesebb körben történő elterjesztése hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkenteni tudja káros anyag kibocsátását, a megújuló energiaforrások aránya elérje az energiafelhasználás 20 százalékát – hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Az új, környezetkímélő üzemanyag ára 215 forint literenként, 50-60 forinttal olcsóbb a benzinnél, és mintegy 40 forinttal a dízelolajnál. Magas oktánszáma miatt a 95-ös benzin fogyasztásának felel meg, ám teljesítménye hatékonyabb, és kevésbé szennyezi a környezetét.  Az E-85 85 százalékban növényi eredetű alkoholt, 15 százalékban hagyományos motorbenzint tartalmaz, amelyet a szabadegyházi Hungrana Kft. gyárt és szállít a Tesco számára.

Dióssy László közölte: az etanol égése tökéletesebb, mint a benziné, ezért felhasználásával csökken a kipufogógázok szénmonoxid és maradék szénhidrogén tartalma. A bioetanol legnagyobb előnye, hogy égésekor olyan széndioxid szabadul fel, amelyet az előállításához használt növény – például a kukorica – a légkörből kötött meg. Alkalmazásával tehát jelentős mértékben szorítható vissza a környezet globális széndioxid terhelése. Elterjedését korlátozza azonban, hogy az E-85 jelű üzemanyagot csak külön erre a célra épített, FlexiFuel vagy BioPower jelzésű autók képesek használni.

Antal Erzsébet, a Tesco-Globál Zrt. pénzügyi igazgatója elmondta: az E-85-ös bioetanol forgalmazásával a környezet védelmét kiemelt célként kezelő vállalati politikájukat folytatják, amelynek jegyében többek között Sátoraljaújhelyen megépítették “zöld” hipermarketjüket, Ott egy sor műszaki újítással sikerült az energiafelhasználást 25 százalékkal csökkenteni.

A Tesco egy sor műszaki újdonságot vezetett be más magyarországi áruházaiban is: geotermikus hőszivattyú berendezés működik Dorogon, freongáz helyett széndioxidot használó hűtőket helyeztek üzembe Várpalotán – emelte ki Antal Erzsébet.

Ajánlott tartalom

Megállapodás a hidrogén és kapcsolódó innovációk ipariparki alkalmazásáról

Az ipari parkok zöldítése, a bérlőknek nyújtott szolgáltatások fenntarthatóvá tétele, valamint a hidrogéntechnológia szakmai és gazdasági előnyeinek kiaknázása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség pénteken - tájékoztatta a szövetség az MTI-t.