Bíróságon támadják Obama klímavédelmi rendeleteit

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság tárgyalásra elfogadta azt a keresetet, mely az üvegházgázok kibocsátását megfékező új jogszabályokat támadja meg. Hat éve nem tárgyaltak ilyen nagy zöld ügyet az USA-ban.

A bíróság azonban kijelentette, hogy a rendeleteknek jogalapot adó megállapítás, miszerint az üvegházgázok károsak az emberi egészségre, nem lesz vizsgálat tárgya. A járművek kipufogóinak szennyezését korlátozó rendelkezések szintén kívül maradnak a per hatókörén. Ugyancsak nem képezi bírói mérlegelés tárgyát az, hogy az üvegházgázok okozzák-e a klímaváltozást!  Vagyis ezt tagadó állításaikra nem kaphatnak teljes igazolást (vagy elutasítást) a klímaszkeptikusok. Ez annyiban jó jel, hogy a tudományos közösség konszenzusának érvényessége, miszerint a klímaváltozás emberi eredetű, nem kerül kockára, írja a klimablog.hu.

Mire hivatott tehát a legfelsőbb jogi fórum választ adni? Azt, hogy az amerikai Környezetvédelmi Hatóságnak (EPA) azon túlmenően, hogy joga van a járművek emisszióját jogi erővel mérsékelni a Tiszta Levegő nevű törvény égisze alatt, nem haladta-e meg a jogkörét azzal, hogy a fix kibocsátókat is szabályozza (értsd: a gyárkéményeket erőműveknél, olajfinomítóknál, nehézipari létesítményeknél).

A zöldek aggodalmuknak adtak hangot: azzal, hogy a bíróság nem utasította vissza a keresetet, tulajdonképpen arról tett tanúbizonyságot, rendkívül ”szűken értelmezi” a kibocsátók fogalmát, írta a Reuters. Jogtudósok rámutattak, valóban a mobil és a helyhez kötött kibocsátók definiálása jelentette a törvény egyetlen jogi kiskapuját, ami kikezdhető.

Az ügy tárgyalására legkorábban csak 2014 elején kerülhet sor. Eredmény kora nyárra várható. A jogszabály addig érvényben marad a washingtoni szövetségi bíróság döntésének értelmében, vagyis a nagy légszennyezők kötelesek lesznek a lehető legzöldebb technológiákkal és szűrőkkel ellátni létesítményeiket. A keresetet természetesen az Amerikai Kereskedelmi Kamara nyújtotta be gyáripari tagjai érdekeinek védelmében. Az Egyesült Államokban jelenleg közel 1000 nagy kibocsátású erőmű működik.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.