Bitcoinnal fűteni? A medencét fűtik vele New Yorkban!

Egy fürdőháznak rengeteg hőre van szüksége, a bitcoinbányászat pedig épp egy rendkívül sok hulladékhővel járó folyamat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A kriptovaluták bányászata köztudottan komoly számítógépes kapacitást igényel, ahol pedig gépek dolgoznak, ott rengeteg hő termelődik. Egy trendi, a New York-i Brooklynban működő fürdőház éppen ezt használja ki: a létesítmény bitcoinbányászatból származó hulladékhővel melegíti medencéit, szaunáit és hőkabinjait. A bitcoin – illetve más kriptovaluták – bányászata nem más, mint a blokkláncban lévő információk, tranzakciók érvényesítésének folyamata egy meghatározott kritériumoknak megfelelő kriptográfiai megoldás létrehozásával. A helyes megoldás elérése esetén a bányász bitcoin formájában jutalmat kap az elvégzett munkáért. A folyamathoz speciális számítógépekre van szükség, amelyek bonyolult matematikai feladatokat oldanak meg az érvényesítés érdekében. Az eszközök üzemeltetése elképesztő mennyiségű hőt szabadít fel, a megfelelő hűtéshez pedig óriási mennyiségű energiára van szükség. A bitcoinbányászatot éppen ezért sokan rendkívül környezetkárosító folyamatnak tartják.

A brooklyni fürdőben ugyanakkor megtalálták az alternatív megoldást. Az alapötletet az adta, hogy a létesítmény felfűtéséhez eleve rengeteg hőre volt szükség, a megvalósítás kulcsa pedig a gépek elmerítése lett: az eszközöket az elektronikára nem veszélyes ásványi olajban hűtik le, a kiáramló meleg pedig felfűti a fürdőt. A gépeket egy speciális tartályba helyezik, a hideg olaj a tank tetején jön be, a meleg folyadékot pedig felül pumpálják ki. Az olaj ezután egy nagyon vékony fémlappal elválasztva fut a víz mellett, a rendszerben az olaj melegítő, a víz hűtő funkciót lát el, kölcsönösen hatva egymásra. A felmelegedett víz végül a medencékbe, míg a lehűlt olaj a számítógépekhez áramlik.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Morning Brew (@morningbrew) által megosztott bejegyzés

Az informatikához köthető hulladékhő hasonló módon történő újrahasznosítása egyre több régióban terjed. Szomszédunkban, Ausztriában például a bécsi Floridsdorfi Kórház energiaszükségletét látják el részben az Interxion közeli adatközpontjának melegével, a közös rendszerben pedig az egészségügyi létesítményt használják fel az adatközpontban áramoltatott víz hűtésére. Ezzel a megoldással mindkét fél jól jár.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.