Biztosítási kedvezmény napelemes autókra

Új, eddig szokatlan módon igyekszik a fogyasztás csökkentésére ösztönözni az autósokat a német
Karstad-Quelle gépjármű biztosító. Kedvezőbb feltételekkel kötnek biztosítást olyan kocsikra, amelyeknek a tetejébe a tulajdonos egy négyzetméternyi napelemet építtet be, s az ott termelt árammal működteti járműve elektromos extra berendezéseit.

A biztosító által felajánlott kedvezmény elsősorban a környezet védelmét szolgálja: a napelemmel ellátott jármű a számított élettartama alatt összesen 1200 kilóval csökkenti a jármű motorja által kibocsátott szénhidrogén mennyiségét. S ezzel arányosan persze a ma már egyre drágább üzemanyag fogyasztását is kissé mérsékli.

Minden liter számit, mert rohamosan növekszik a világ üzemanyag-igénye, meg az egyre többet fogyasztó túl nagy autók, SUV-ok (városi terepjárók) száma. Minden össztársadalmi igyekezet ellenére tovább növelve a légkör veszélyes emissziókkal, kipufogási termékekkel szennyezését, ami aztán az atmoszféra felmelegedését is okozza. Ezért – s persze a folyamatosan nevekvő üzemanyag-árak miatt is – fontos minden liter szénhidrogén-származék (benzin, dízelolaj) megtakarítása.

A napelem termelte áram – transzformátor közbeiktatásával – töltheti a jármű akkumulátorát, amiről működik a sok műszer, például a rádiósmagnó, az ablakemelő, az ülésdöntő és a többi kisegítő, vagy kényelmi automatika is.

A biztosítóvállalat – a műszakiakkal karöltve – már dolgozik olyan megoldáson is, ami napelemek áramával működtetné a házi elektromos berendezések egy részét, elsősorban a számítógépeket és az elemes készülékek feltöltőit. Azoknál elhagyhatók lennének a hálózati áramot a berendezések feszültségére csökkentő, önmagukban is áramot fogyasztó feltöltő-trafók.

Ajánlott tartalom

Hogyan spórolhatok meg havonta több ezer forintot a rezsimen?

Ezzel a néhány tippel akár ezreket is spórolhat havonta a rezsiszámláján.

Nincs hozzászólás

  1. Amúgy meg elrendelik, hogy napal is használják a gépjármüvek fényszóróit. Egy lépés elöre, kettö hátra. Globális természetvédelmi “elörelépés”= -1. Fesd a kocsit szembetünöbb szinre, a max sebességét csökkentsd 60Km/h alá és majd meglátod mennyivel biztonságosabb lesz a közlekedés. A kötelezövé tett fényszóróhasználatnak gondolom az izzó és akkumulátorgyártók örülnek legjobban. A természet nem.