BKIK: a vállalkozók többsége az energiaköltségek további emelkedésére számít

A vállalkozások fele azzal számol, hogy a földgáz és az áram jövőre is drágulni fog, az üzemanyagok árának emelkedésére 60 százalékuk számít – közölte az MTI-vel csütörtökön a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

Felmérésük szerint a válaszolók háromnegyede előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződését, amelyet jellemzően egy évre kötnek, többségében fix árra. Az elégedetlenség oka, hogy a szerződésben magasabb árat rögzítettek, mint a jelenlegi tőzsdepiaci ár. A drágulás a visszajelzések alapján jelentős teher a vállalkozások számára, 16 százaléknak a működését is ellehetetlenítik az emelkedő energiaköltségek – írták. Hozzátették, hogy a kiadásokat a fogyasztás csökkentésével és energiahatékonysági ráfordításokkal lehet mérsékelni, például napelemekkel, hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel. A BKIK kezdeményezésére ezért a főváros több kerülete pályázati programokkal támogat energetikai korszerűsítéseket. Saját tapasztalataik is igazolják, hogy a hosszú távú beruházások előnyhöz juttatják a vállalkozásokat, a BKIK együttműködik a kerületi önkormányzatokkal a helyi támogatások megszervezésében – olvasható a közleményben. A BKIK felmérése május 12. és július 8. között készült 221 vállalkozás részvételével, amelyek 70 százaléka 200 millió forint alatti, 10 százaléka 1 milliárd forint feletti árbevételt ért el.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.