Bolygótudományi Nap az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Bolygótudományi Napot rendez az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Planetológiai Műhelye és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) március 19-én – az ismeretterjesztő rendezvényre elsősorban középiskolásokat, egyetemi hallgatókat várnak, de szívesen látnak minden más érdeklődőt is.

A MANT közleménye szerint a rendezvényen egyebek közt előadások hangzanak el arról, hogy miért különleges bolygó a Föld, mit figyelhetünk meg műholdak segítségével a felszínén, s milyen felszínformák találhatók a Naprendszer bolygóin és holdjain.
Több szempontból is szó lesz majd a Marsról, de izgalmas témának ígérkezik az asztrobiológia, az élet keresése a Naprendszerben, valamint a résztvevők  találkozhatnak a hazai egyetemi műholdépítő programok résztvevőivel is. Lesz bolygótudományi totó, a legjobbak pedig ajándékokat kapnak.

A rendezvényen hozzá nyilvánosságra a MANT a tavaly meghirdetett Ugródeszka: a Hold című diákpályázat, valamint a hozzá kapcsolódó tanári pályázat nyerteseinek nevét. Az 1992 óta meghirdetett hagyományos pályázat most megújult,  a 10-14 és a 15-18 éves korosztály mellett külön kategóriában indulhattak a látássérült diákok. A középiskolás és a látássérült kategóriák legjobbjai közül két-két fő idén nyáron is elutazhat az Egyesült Államokba, a huntsville-i nemzetközi űrtáborba. Ebben az évben először a középiskolások felnőtt kísérőjét is pályázaton választották ki a legrátermettebb magyarországi tanárok közül.
Az ismertető szerint a diákpályázaton többféle feladat közül is lehetett választani: a Hold kutatásával kapcsolatban önálló dolgozatot írni, vagy grafikát, posztert készíteni, tervezési munkát végezni, esetleg egy összetett feladatsor kérdéseit megválaszolni. A pályamunkákat a MANT szakértő tagjaiból álló zsűri rangsorolta.
A rendezvényt az ELTE Természettudományi Karának lágymányosi északi épülettömbjében tartják (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.