Bővíti a biogáz termelést a kaposvári cukorgyár

A Magyar Cukor Zrt. (MC) egyetlen megmaradt, kaposvári cukorgyárában a helyi kutatás- és fejlesztéssorozat részeként olyan utófermentáló épült meg uniós támogatással, amelynek révén a cukorgyár energiaigényének több mint felét biogázból tudják fedezni – mondta Nagyné Szendefy Judit, az MC leányvállalata, a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője a projekt bemutató rendezvényén.

Elmondta: a cég szakemberei évek óta kutatják, hogyan lehetne kiváltani egyre jobban a cukorgyár földgáz-felhasználását. Saját know-how alapján már 2007-től üzemelnek a kaposvári gyár telephelyén a cukortermelés melléktermékeinek felhasználására épülő biogáz-termelő berendezések, amit egy új utófermentor megépítésével kívántak még hatékonyabbá tenni. A mintegy 220 millió forintba kerülő beruházás megvalósítására a társaság 90 millió forintos uniós támogatást nyert, amelyről a napokban írják alá a támogatási szerződést. A projektet már tavaly nyáron befogadták, így a támogatás reményében már korábban megkezdődött az építkezés, a beruházás jelenleg a próbaüzemnél tart.

A cukorgyár biogáz termelésének ötlete akkor született meg, amikor a cukorrépa-feldolgozás után visszamaradó répaszeleteket egyre kevésbé tudták hasznosítani a mezőgazdaságban, a nagyüzemi szarvasmarha tenyésztés visszaszorulásával. A helyi szakemberek emiatt kerestek új lehetőséget az anyag hasznosítására. Saját kutatásaik-fejlesztéseik révén sikerült a répaszeletekből úgynevezett fermentációs (mikroorganizmusok felhasználásával végrehajtott, általában ipari célú folyamat, erjesztés) eljárással biogázt termelni. A kísérleti berendezéssel szerzett tapasztalatok hasznosítására két, egyenként 12 ezer köbméter térfogatú fermentort építettek. A társaság biogáz termelése 2007. októberében indult meg, azóta folyamatos a fejlesztése.

Időközben a kutatások azt igazolták, hogy a fermentorokból távozó fermentléből további biogáz nyerhető ki. Ennek feldolgozásához volt szükség a meglévő kapacitás utófermentorral való kiegészítésére. A bővítésnek jelentős környezetvédelmi hatása is van, hiszen a fermentlé további feldolgozásával javítja a helyi szennyvízkezelés hatásfokát. Az eddigi kísérletek alapján arra lehet számítani, hogy az MC kaposvári telephelyén megépülő utófermentor várható biogáz termelése naponta 7 ezer köbméter lesz.
A cég kutató csapata máris újabb pályázatok beadására készül, a biogáz termelés további fejlesztéséhez. Az elkészült tervek megvalósítása esetén a cukorgyártás energiaigényét teljes mértékben biogázból tudják majd fedezni 2013-ra, ami évente mintegy 3 milliárd forintos megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak – mondta Nagyné Szendefy Judit.

Ajánlott tartalom

A legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.